Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Celkový efekt

– TE – růstu w je posun z bodu Q do bodu S. ten lze rozdělit na:

Substituční efekt – SE – spočívá v nahrazování volného času prací. Zvýšená w stimuluje jednotlivce, aby zvětšil počet hodin práce. Protože zvýšená cena volného času vede k poklesu hodin volného času, je SE negativní. Vede z bodu Q do R.

Důchodový efekt – IE- zvýšená w (znamenající současně zvýšenou cenu volného času) vede k růstu reálného důchodu, ten umožňuje zvětšovat spotřebu všech statků včetně volného času. Protože zvýšená cena volného času vede k růstu volného času, je IE pozitivní. Posun z R do S.

Þ může dojít k dvěma případům:

- SE převáží nad IE, takže celkový efekt bude negativní – zvýšení w povede k růstu počet hodin práce nabízené jednotlivcem

- IE převáží nad SE – celkový efekt bude pozitivní, zvýšení w povede k růstu počtu hodin volného času a současně k poklesu počtu hodin práce nabízené jednotlivce.

Þ to vše se promítá do tvaru křivek individuální nabídky práce, která má při menších w pozitivní a při vyšších w negativní směrnici. Obr. 7a. – 3 různý optima jednotlivce nabízejícího práci. Obr 7b. spojením dobu získáme grafické znázornění individuální nabídky práce. Tento zpětně zakřivený tvar křivky individuální nabídky práce lze zejména sledovat v dlouhém období a u některých skupin pracovníků. V krátkém období zpravidla předpokládáme pouze rostoucí část individuální nabídky.

Žádné komentáře:

Okomentovat