Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

a) Krátké období

firma bude zvyšovat počet zapojených jednotek práce tak dlouho, dokud budou tyto dodatečné jednotky práce zvyšovat více příjmy než náklady (MRPL=MFCL). obr. 14. Zisk bude maximální při L* (MRPL=MFCL). Výhodu nedokonalé konkurence bude firma realizovat při určení w, ta nebude na úrovni w1, ale na nižší w2. vyšrafovaná plocha znázorňuje výhodu jedné z omezeného počtu firem kupujících práci.

Křivku poptávky monopsonu po práci nelze zkonstruovat – neexistuje totiž fixní mzdová sazba, kterou by firma brala v úvahu. Monopson realizuje svou výhodu v podobě vyplácené nižší sazby, než by odpovídala průsečíku MRPL a MFCL.

b) dlouhé období

individuální křivky nabídky jsou rostoucí, jejich ceny se mění s používaným množstvím. Mezní náklady na faktor jsou vyšší než jejich ceny, firma nebere při rozhodování o nákupu L a K jejich ceny, ale dodatečné náklady na jejich získání. (MPL/MFCL) = (MPK/MFCK). aby firma kupující vstupy na nedokonale konkurenčních trzích minimalizovala náklady na výrobu daného výstupu, měla by měnit kombinace práce a kapitálu tak dlouho, dokud nebude poměr mezního produktu vstupu a dodatečných nákladů na jeho nákup v případě práce i kapitálu stejný.


Pro jakoukoliv kombinaci postavení firmy na trhu statků a na strhu práce je použitelné pravidlo max. zisku v podobě:

(MRPL/MFCL) = (MRPK/MFCK) = 1

Žádné komentáře:

Okomentovat