Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Voltaire

vl. jm. Francois Marie Arouet

Francouzský spisovatel, dramatik, filozof a historik. Za své názory byl ve Francii pronásledován, uprchl do Anglie, odkud ho pozval do Pruska král Fridrich II. Jejich vztah skončil roztržkou, svůj život dožil ve Švýcarku. Jako beletrista psal filozofické povídky, jimiž útočil na lidskou hloupost, zaostalost a nesnášelivost.

Candide neboli Optimismus – hl.hrdina Candide pod vlivem filozofa Panglose nabývá dojmu, že žije v nejlepším světě. Když je však vyhnán ze zámku, kde doposud žil, a vydává se do světa, ze svého optimismu rychle vystřízliví. Všude vidí loupeživost válek, zvůli absolutní vládní moci, prodejnost soudců a další nešvary. Smysl života nachází v aktivní práci.

V poezii vynikl jako autor směšnohrdinských eposů, které parodovaly hrdinské činy, v dramatech, např. Zaira nebo Brutus – kritizoval soudobě společenské poměry.


Neobyčejný význam pro šíření osvícenských myšlenek mělo vydání
Encyklopedie, aneb Racionálního slovníku věd, umění a řemesel – obsahující soubor znalostí ze současné vědy umění a techniky. Redakce této encyklopedie se ujal matematik d´Alembert a

filozof a spisovatel Denis Diderot je autorem románu Jeptiška – hl. hrdinka je Zuzana Simonová, nemanželská dcera z měšťanské rodiny, zbožná, upřímná, dobrosrdečná, ale i naivní, která je násilím přinucena vstoupit do kláštera, protože matčin mravní poklesek by ohrozil dědictví vlastních dcer. Zuzanin život v klášteře Longchamps je plný utrpení. Snaží se vzepřít násilí kde byly poměry snesitelnější. Je zde však pronásledována sexuální vášní své představené a utíká odtud za pomoci benediktinského mnicha. Bez prostředků pak živoří v Paříži a nakonec umírá na zranění způsobeném při útěku z kláštera.

Žádné komentáře:

Okomentovat