Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Johann Gottfried Herder

Zamýšlel se nad otázkami národní individuality, národní kultury a vztahu národa k lidstvu. V lidové poezii viděl obraz národního charakteru.

Myšlenky k filozofii dějin lidstva – dospěl k názoru, že vývoj lidstva spěje k humanitě a že na tomto vývoji se podílí každý národ určitým dílem. Předpokládal, že v budoucnosti se stanou slovanské národy rozhodujícím dějinným činitelem.


Johan Wolfgang Goethe

pocházel z měšťanské rodiny z Frankfurtu nad Mohanem. Vystudoval práva. Když se rozhodoval mezi literaturou a malířstvím, mělo vliv seznámení s Herderem. Goethe se stal vůdčí osobností mladých spisovatelů, kteří pojímali uměleckou tvorbu jako výraz umělcovy osobnosti, jeho citů a temperamentů. Jeho vzorem byl Shakespeara. Toto literární hnutí je označována Sturm und Drang. Část života prožil ve Výmaru, stal se zde ministrem. Vedle státnických záležitostí se věnoval studiu přírodních věd a stal se předchůdcem přírodovědné evoluční teorie. Po návštěvě Itálie se sblížil s antickou a renesanční kulturou, vzdal se státnických funkcí a věnoval se plně literatuře a vědě.

Psal divadelní hry a prózu.

Utrpení mladého Werthera – nejznámější prozaické dílo psaný formou dopisů. Inspirací mu byla jeho nešťastná láska k přítelově snoubence a sebevražda jiného jeho přítele.

Viléma Meistera léta učednická – hl. hrdinou je kupecký syn, který získá velké životní zkušenosti jako herec kočovné společnosti. Hrdina zde není rozervaný, naopak svůj osobní rozvoj podřizuje zájmům společnosti.

Ifigenie na Tauridě – s námětem ze starořeckých bájí o trojské válce.

Torquato Tasso – o tragickém osudu italského renesančního básníka a jeho konfliktu s intrikami panovnického dvora.

Žádné komentáře:

Okomentovat