Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Trhani (1872)

  • popisuje život lidí na železnici, všímá si zde tragických osudů lidí z okraje společnosti

Povídka Pan Ryšánek a pan Schlegl

  • vypráví o nepřátelství dvou bohatých obchodníků p. Ryšánka a p. Schlegla, sedávali spolu v malostranském hostinci U Štajniců u téhož stolu,aniž by spolu mluvili

  • nepřátelství trvalo 11 let, důvod byl, že milovali stejnou dívku, která si vzala p.Schlegla, ale brzy zemřela.

  • Ryšánek onemocněl, v hostinci se neukázal měsíc

  • když po dlouhé době vstoupil, Schlegl se vyptával na jeho zdraví, dokonce mu nabídl svůj tabák.

U tří lilií

  • o bezcnosti, kterou neohne ani smrt. U 3 lilií se koná zábava. Vypravěč pozoruje dívku, která tančila a potom na nějaký čas opustila zábavu. Když se vrátila, odpověděla na otázku přítelkyně, že jí právě zemřela matka.

Doktor Kazisvět

podivínský doktor Heribert nikdy nikoho neléčil. Na pohřbu rady Schepelera se náhodou sesune rakev s nebožtíkem a víko se otevře. Doktor vezme nebožtíka za ruku a zjistí, ovšem k malé radosti pozůstalých , že rada žije. Od té domy mu lidé začali říkat Kazisvět.

O měkkém srdci paní Rusky

Paní Ruská chodí na všechny pohřby a přitom pláče za zemřelého, ale přitom ho pomlouvá. Lidé si stěžují, tak jí policie zakázala chodit na pohřby. Ona se však přestěhuje k městské bráně, kudy musel projí každý pohřeb.

Hastrman

Postavou je Rybář, který chodí v zeleném fraku, proto Hastrman. Vlastní sbírku kamenů, o které si myslí, že jsou to vzácné drahokamy. Jednou je donesl profesorovi, aby zjistil jejich hodnotu. Dozvídá se, že jsou bezcenné. Snil, že svůj poklad dá neteři,vyhazuje je z okna, ale neteř ho s manželem zastaví, aby své kameny věnoval jejich dětem. Oba dva ho mají rádi,i když nevlastní žádný poklad.

Přivedla žebráka na mizinu

Žebračka „bába milionová“ si chce vzít žebráka Vojtíška, ten jí však odmítá, proto o něm rozhlásí, že vlastní 2 domy. Lidé mu pak nechtějí nic dát a jednou ho najdou zmrzlého.

Žádné komentáře:

Okomentovat