Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Faust

2 dílná veršovaná tragédie. Námětem je pověst, podle níž učený doktor Faust v touze po poznání prodal svou duši ďáblu, a tím propadl věčnému zatracení. Get. tuto pověst přepracoval. Faust se pohybuje mezi dobrem a zlem a nakonec se dává na cestu doba, čímž zachraňuje svoji duši. Nachází smysl života v činorodé práci pro druhé.

Jeho opakem je Mefistofeles, který zobrazuje ďábla, a je představitelem pochybovačnosti, skepse a výsměchu. Nespokojenému Faustovi, toužícím stále po novém poznání, nabídne Mefistofeles své služby. Za to mu Faust slibuje duši, jestliže dosáhne uspokojení. Aby odvrátil Fausta od touhy po vědění, pokouší se ho zlákat svody světa. Uvede ho do veselé společnosti, omladí jej a pošle mu do cesty příjemnou dívku Markétu, do níž se Faust zamiluje. Markéta však zaviní smrt své matky a bratra, který je zabit v souboji s Faustem. Ze zoufalství nad svou vinou utopí své a F dítě a v žaláři očekává popravu. Ve 2. díle F. propadá zoufalství z Markétčiny smrti, proto jej Mef, odvede na císařský dvůr, kde má zapomenout a rozptýlit se. Faust získává císařovu důvěru a vděčnost, když vynálezem papírových peněz zachrání říši před úpadkem. Pro dvorskou společnost vyvolá z podsvětí nejkrásnější ženu starověku Helenu, má s ní syna Euforiona a po smrti obou se vrací ke dvoru, aby si vyžádal od císaře za odměnu bažinatou krajinu u moře, kterou chce změnit v úrodnou půdu, na níž by žili svobodní lidé. V uskutečnění této vidiny spatřuje konečný smysl svého života, tím je jeho duše zachráněna.

Balady – vyjádřil obdiv k lidové poezii (Král duchů)


Fridrich Shiller

Narodil se v rodině ranhojiče a později verbířského důstojníka. V mládí na vlastní kůži zažil závislost na vrchnosti, když na vévodovo přání musel nastoupit do vojenské školy, kde později vystudoval na lékaře. Plat plukovního lékaře mu sotva stačil na živobytí, proto nakonec utekl z vévodství a skrýval se pod cizími jmény na mnoha místech Německa. Živil se pak horečnou literární a překladatelskou činností. Skutečné uvolnění mu přinesla až léta prožitá ve Výmaru.

Óda na radost – touto ódou se proslavil jako básník vyslovil vznešené všelidské ideály.

Loupežníci – drama, hl. hrdina Karel Moor, syn hraběte, je intrikami svého bratra připraven o otcovu důvěru, snoubenku i dědická práva. Jako vůdce loupežníku se pak mstí.

Úklady a láska – drama, zobrazuje lásku syna šlechtice Ferdinanda von Waltera k dceři chudého hudebníka Luise Millerové. Fedinandův otec však této lásce nepřeje, tajemník Wurm, kterému se Luisa líbí, zapřede intriku, která mezi milenci způsobí nedorozumění. Ferdinand obviní Luisu z nevěry a otráví ji. Když pozná, že Luise křivdil, otráví i sám sebe.


Žádné komentáře:

Okomentovat