Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Zvýšený funkce štítné žlázy=hypertyreóza

Je to chorobný stav,při kterém je vyšší výdej hormonů štítné žlázy,než odpovídá potřebám organizmu.Je to časté onemocnění,postihuje asi 2%dospělého obyvatelstva,výrazně častěji jsou postiženy ženy.Klinický obraz je typický a chorobu lze ve většině případů dobře léčit.

1)Basedovova nemoc -příčinou je tvorba zvláštního typu protilátek,které podněcují štítnou žlázu k hyperfunkci.Současně se zmnožuje tkáň za očními bulby=kbulbus se vysunuje z očnice dopředu=exoftalmus.Ten je někdy tak výrazný,že pacient nemůže ve spánku dovřít víčka.

2)Toxická nodózní struma(uzlová) -uzlové strumy bývají dlouhá léta bez poruchy funkce,ale mají větší náchylnost ke vzniku hypertyreózy.Příčina,kvůli které způsobí,že klidové adenomy štítné žlázy se stanou hyperfunkčními dosud neznáme.

3)Léková hypertyreóza -je vzácnou příčinou klinického obrazu zvýšené funkce štítné žlázy.Je způsobena vysokými dávkami hormonů štítné žlázy,které se podávají z léčebných důvodů=pacient je předávkován hormony
klinický obraz-Nemocní si stěžují na pocit neklidu,nervozity,nespavost,změny nálad.Mají dobrou chuť k jídlu,ale hubnou.Špatně snášejí horko.Obtěžuje je palpitace,mívají průjmy.Padají jim vlasy a lámou se nehty.
Z objektivních známek jsou v popředí neuropsychické příznaky.Často již samo chování nemocných budí podezření na tyreotoxikózu.
Pacienti jsou uspěchaní,nesoustředění,dělají mnoho zbytečných pohybů,rychle a vzrušně mluví.Často se mění jejich nálada,jsou plačtiví.Kůži mají vlhkou,teplou,upocenou.Zjistíme jemný třes, který se nejlépe vyšetřuje na prstech upažených horních končetin-lze jej lépe hmatat než léčit.
Bývají výrazné změny krevního oběhu.tep je rychlý,časté jsou poruchy srdečního rytmu(fibrilace síní)
častá je svalová adynamie
U basedovovy choroby je přítomen exoftalmus


Podporujeme:

Kosmetika a líčení Brno

Lepení, barvení a prodlužování řas

Love Moon - aniontová intimní hygiena pro ženy

Dětské pleny

Trvalá epilace Brno

Neinvazivní liposukce

Omlazení obličeje

Léky, vitamíny, kosmetika, zdravá výživa

Zdravotní matrace

Žádné komentáře:

Okomentovat