Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Klasifikace ICHS

1)Arytmie při ICHS
Převodní systém srdeční:
Srdce si samo vyrábí rytmické vzruchy pro svou pravidelnou činnost.Za normálních okolností vznikají vzruchy v sinusovém uzlu(ve stěně pravé síně při ústí DDŽ)Za patologických okolností mohou nastoupit náhradní centra automacie.

Jako funkční označujeme takové arytmie,u nichž se neprokáže žádný org.původ.Setkáme se s nimi u lidí s labilní vegetativní nervovou soustavou,ale i u osob zcela zdravých-po větším množství kávy,překouření apod.
Většina arytmií má org.příčinu.bývá u různých onem. Srdce.Arytmie někdy vznikají i z mimo srdečních příčin.Bývá to při velkých ztrátách krve,poruchách vnitřního prostředí,nadměrné funkci štítné žlázy nebo předávkování digitálisovými preparáty nebo po betablokátorech

Respirační arytmie -vzniká kolísáním aktivity sinusového uzlu v závislosti na dýchání=při vdechu se srd.frek.zvyšuje,při výdechu se snižuje.je i u zcela zdravých lidí,neznamená nic patologického

Sinusová bradykardie -nižší než 50/min-u trénovaných sportovců,u zdravých lidí ve spánku,u snížené fce.štítné žlázy a při podávání některých léků(digitalisu,betabloktorů)

Sinusová tachykardie -vyšší než 100/min.
-při rozčilení,strachu,úzkosti,teplotě nebo jako kompenzační mechanizmus při hrozícím snížení minutového srdečního výdeje.Někdy se tachykardie objevuje v záchvatech=paroxysmální tachykardie-pokud by trvala dlouhodobě (několik hodin)-může dojít až k levostranné srdeční insuf.

Fibrilace síní
-část poruchy srd. Rytmu,způsobené pat. Tvořením vzruchů v ložiscích v oblasti síní.Může mít i záchvatovitý charakter.Funkčním důsledkem je,že se komory stahují rychle a nepravidelně.Hodně stahů je málo účinných a při tak neúčinném stahu se nedostává krev do periferie.Srdce se zbytečně a neúčelně zatěžuje.

Fibrilace komor
-Akce komor je chaotická a rychlá,ztrácí se kontrakční schopnost a výkonnost svaloviny,docházení k zastavování krevního oběhu.Tento stav bezprostředně ohrožuje život pacienta.-Ten upadá do bezvědomí,to je často provázeno křečemi.Pokud mu není poskytnuta účinná pomoc(kardopulmonární resuscitace+defibrilace)-umírá.Je to nejčastější příčinou náhlé smrti!!


Podporujeme:

Kosmetika a líčení Brno

Lepení, barvení a prodlužování řas

Love Moon - aniontová intimní hygiena pro ženy

Dětské pleny

Trvalá epilace Brno

Neinvazivní liposukce

Omlazení obličeje

Léky, vitamíny, kosmetika, zdravá výživa

Zdravotní matrace

Žádné komentáře:

Okomentovat