Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Hepatitis-Virový zánět jater=virová hepatitida

Je to časté infekční onemocnění s pestrým klinickým obrazem v akutním stadiu.Typickým příznakem je žloutenka=ikterus-proto se také někdy mluví o infekční žloutence.Jsou postiženy různé funkce jater a choroby často přechází do chronického stadia.

Infekční hepatitis-základní charakteristiky virových hepatitid

Virus hepatitidy A:lze dokázat elektronovým mikroskopem ve stolici infikovaného člověka již ke konci inkubační doby,v krvi je jen přechodně.Nezpůsobuje chronickou infekci ani nosičství.
Virus hepatitidy B:ten může v krvi přetrvávat velmi dlouho,někdy dokonce trvale.Malá část naší zdravé populace se vyznačuje celoživotním nosičstvím.Virus hepatitidy B má ve své slupce,na svém povrchu zvláštní antigen-ten se označuje zkratkou:HBsAg(Hepatitidy B Superficiální Antigen)


Epidemiologie:
1)Virový zánět jater typu A:Vyskytuje se na celém světě.V našich krajinách je největší výskyt na podzim a v zimě.Zdrojem nákazy je člověk,u nemocných koluje virus v krvi již v inkubační době,v akutní fázi onemocnění je i ve stolici.Nákaza se přenáší nejčastěji při přímém styku s postiženou osobou nebo prostřednictvím kontaminované vody(vodní epidemie)nebo kontaminovaných potravin.Onemocnění zanechává imunitu,neexistuje však zkřížená imunita mezi typem hepatitidy A a B.
2)Virový zánět typu B:-jeho přenos se uskutečňuje parenterální aplikací krve nebo krevních přípravků zhotovených z krve nemocných nebo nosičů.
Velké nebezpečí přenosu je v nedostatečně sterilních injekčních stříkačkách,jehlách a nástrojích pří různých výkonech ve zdravotnických zařízeních nebo mimo ně(diabetici při aplikaci inzulínu,narkomani).Byl prokázán i přenos krevní cestou
3)Virus C-přenáší se stejně jako virus B

Klinický obraz:
1)hepatitida A-Inkubační doba je různá,nejčastěji 30dní.Nejčastější je tzv.Akutní ikterická virová hepatitida.Ta začíná zvýšenou teplotou,únavou,tlakem pod pravým žeberním obloukem,nucením na zvracení.Část nemocných má bolesti ve svalech a bolesti drobných kloubů.Teprve potom se objeví ikterus.Nejdříve je viditelná na sklérách,pak i na kůži.Stav nemocného se při objevené žloutence zhoršuje.
Objektivně jsou zvětšena játra a slezina=hepatosplenomegalie.Jsou pozitivní tzv.funkční jaterní testy
Ikterické stadium trvá obvykle několik týdnů,pak žloutenka ustupuje,jaterní funkce se zlepšují,postupně zmizí i subjektivní potíže.
-hepatitida A může mít i jiné formy-poměrně častá je např.anikterická forma(hepatitidy bez žloutenky)
-jindy má akutní virový zánět jater velmi prudký průběh(=maligní hepatitis)-může vyvrcholit jaterní insuficiencí

2)hepatitida B-má mnohem delší inkubační dobu-90dní.Klinický obraz je stejný jako u hepatitidy typu A.
Při laboratorním vyšetření se najde pozitivní HBsAg v krvi
Terapie: Pacient s akutní virovou hepatitidou se hospitalizuje na infekčním oddělení obvykle až do odeznění žloutenka a úpravy jaterních funkcí-u nás je hospitalizace povinná.
Dieta:je v prvních dnech převážně sacharidová(glycidová),medikamentózně se podávají vitamíny (včetně vit.K)


Podporujeme:

Kosmetika a líčení Brno

Lepení, barvení a prodlužování řas

Love Moon - aniontová intimní hygiena pro ženy

Dětské pleny

Trvalá epilace Brno

Neinvazivní liposukce

Omlazení obličeje

Léky, vitamíny, kosmetika, zdravá výživa

Zdravotní matrace

Žádné komentáře:

Okomentovat