Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Funkční střevní dyspepsie

Je to časté onemocnění,způsobené poruchou činnosti střev bez organické příčiny.Nejčastěji postižena střevní motilita,méně často střevní sekrece a střevní chemismus.
Klinický obraz:Diskineze=narušení správné koordinace různých střevních pohybů.Klinicky se projevuje zácpou nebo průjmem a kolikovitou bolestí.
Sekreční porucha se týká vody a hlenu-zvýšené vylučování vody vede k průjmu,vystupňovaná sekrece hlenu se projeví jeho přítomností ve stolici
Rozeznáváme tři typy funkční střevní dyspepsie:
1)Dráždivý tračník=vyznačuje se poruchou hybnosti tračníku,zpravidla kombinace diskineze a hyperkinezí.Dyskineze se projevuje bolestmi břicha,mívá ráz břišní koliky.Hyperkineze-dojde k průjmu,vyprázdnění obsahu a ústupu bolesti.Příznaky dráždivého tračníku se objevují nejčastěji v záchvatech.Příčinou bývá přejedení,určitý pokrm,tělesná nebo duševní námaha,rozrušení.

2)Spastická zácpa=zácpa s bobkovitou stolicí

3)Funkční průjem=funkční střevní porucha při,které má pacient více než 3 řídké stolice denně,bez kolikovitých bolestí.Období spastické zácpy a funkčního průjmu se mohou střídat.
Komplexní terapie-při léčbě platí stejné zásady jako při žaludeční funkční dyspepsii.Krátkodobě(po několik dnů) lze také podávat střevní desinficiencia (Endiform,Mexaform) nebo léky působící protiprůjmově(Reasec)


Podporujeme:

Kosmetika a líčení Brno

Lepení, barvení a prodlužování řas

Love Moon - aniontová intimní hygiena pro ženy

Dětské pleny

Trvalá epilace Brno

Neinvazivní liposukce

Omlazení obličeje

Léky, vitamíny, kosmetika, zdravá výživa

Zdravotní matrace

Žádné komentáře:

Okomentovat