Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Záněty slinivky(pankreatitidy)

Záněty slinivky břišní=pankreatitidy probíhají jako akutní nebo chronické.Jejich výskyt v naší populaci stoupá v důsledku zlepšené diagnostiky a zvýšené frekvence některých výbavných faktorů(chlelitiázy,zvýšené spotřeby alkoholu).Akutní zánět je vždy závažným onemocněním,někdy může ohrozit i život.Chronické pankreatitidy nemocného člověka dlouho obtěžují mnoha nepříjemnými příznaky.
Dělení:1)Pankreatitidy akutní-(po odeznění akutního období jsou funkce slinivky normální)
2)Pankreatitidy chronické-(funkce jsou trvale změněné a je sklon k zhoršování

Etiopatogeneze:ALKOHOL+CHOROBY ŽLUČ.CEST V etiopatogenezi mají největší význam tzv. vyvolávající faktory.Především se uplatňuje těsný vztah některých chorob k pankreatitidě.

Pankreatitida(zvláště akutní)je nebezpečná tím,že se při zánětu uvolňují pankreatické enzymy,pronikají do tkáně slinivky a poškozují ji.Toto samonatrávení břišní slinivky vlastními enzymy může působit také destrukci sousedních i vzdálených tkání.


Klinický obraz:u akutních forem pankreatitid je mnohem bouřlivější než obraz forem chronických.
K hlavním subjektivním příznakům patří bolest-je lokalizována kolem pupku,vystřeluje do zad.V akutní fázi je velmi krutá až šokující,trvá hodiny,nemění intenzitu.tím se liší od koliky.Časté je zvracení bez úlevy.
U chronických forem nejsou bolesti tak výrazné,ale v popředí jsou známky porušené funkce slinivky=jsou to průjmy se ztrátou hmotnosti(vadné trávení při poruše zevně sekretorické funkce pankreatu),žloutenka(otok pankreatu a okolní tkáně tlačí na žlučovod), poruchy sacharidové tolerance až diabetes(poruchy vnitřně sekretorické funkce slinivky)
Komplexní terapie:Při akutní pankreatitidě se léčba soustřeďuje na situace,které nemocného nejvíce ohrožují.Je to především náhrada tekutin a elektrolytů,protože snížené množství cirkulující krve je jedna z příčin šoku.Ke ztrátě tekutin dochází proto,že při zánětu uniká tekutina do pankreatu i okolních tkání.Léčí se šok,potlačuje bolest-OPIÁTY
Příjem potravy ústy zvyšuje sekreci,parenterální výživa je nemění=NEMOCNÝ NESMÍ PŘIJÍMAT POTAVU ÚSTY!!!
Je nutné tlumit pankreatickou sekreci.Nejdůležitější je úplné vyloučení příjmu potravy ústy a trvalé odsávání žaludečního obsahu tenkou nazogastrální cévkou.Tím se zevně sekretorická funkce pankreatu podstatně tlumí-vždy jde o NPB=péče Chirurgie!!!
Panzytrát-10-20-100 J-třeba 10tbl/den


Podporujeme:

Kosmetika a líčení Brno

Lepení, barvení a prodlužování řas

Love Moon - aniontová intimní hygiena pro ženy

Dětské pleny

Trvalá epilace Brno

Neinvazivní liposukce

Omlazení obličeje

Léky, vitamíny, kosmetika, zdravá výživa

Zdravotní matrace

Žádné komentáře:

Okomentovat