Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

7. Občanské právo závazkové

Občanské právo závazkové

Závazkové právní vztahy mezi věřiteli a dlužníky mají rozmanitý obsah, v právní teorii se všechny možnosti jejich obsahu mohou vyjádřit těmito výrazy:
a) něco dát (dare), např. při darovací smlouvě
b) něco vykonat (facere), např. podle smlouvy o dílo zhotovit výrobek
c) něco strpět (pati), např. podle nájemní smlouvy užívání pronajaté věci
d) něco nekonat (non facere), např. podle smlouvy o výpůjčce nepřenechat vypůjčenou věc k užívání další osobě


Závazky

Závazky vznikají nejčastěji ze smluv, základem jejich vzniku však mohou být i jiné právní skutečnosti, např. způsobená škoda nebo bezdůvodné obohacení. Bezdůvodným obohacením by bylo kdyby, např. někdo nevrátil zálohu přijatou podle kupní smlouvy byla-li tato smlouva neplatná a koupě se neuskutečnila.
K uzavření smlouvy dochází obvykle tak, že jeden účastník předloží nabídku (ofertu) obsahující náležitosti budoucí smlouvy a smlouva je uzavřena přijetím nabídky (akceptací) druhým účastníkem.
Jednoduchá kupní smlouva má jen 2 podstatné náležitosti:
1) předmět koupě
2) jeho cena

Nabídka prodávajícího, např. v obchodě je vystavěné zboží označené cenami, jehož výběrem kupující nabídku akceptuje.
Společné dluhy dvou nebo více dlužníků a společné pohledávky dvou nebo více věřitelů mohou být buď solidární tj. společné a nerozdílné, kdy každý z dlužníků odpovídá za celý společný, jako by jej měl sám a každý ze solidárních věřitelů může sám požadovat celou společnou pohledávku a nebo je společenství dlužníků či věřitelů podílové.
V tom případě se každého týká jen jeho určený podíl na společném dluhu či společné pohledávce.
Příkladem solidárního dluhu je náhrada škody, způsobí-li několik osob společně škodu odpovídá každý za celou škodu, jako kdyby ji způsobil sám.


Vady věcí

Kdo někomu přenechá věc za úplatu, je odpovědný za její vady (kdo prodává, odpovídá).
V době plnění smlouvy musí mít věc vlastnosti výslovně vymíněné (chtěné) nebo obvyklé a musí být použito na podle povahy a účelu smlouvy nebo podle ujednání.

Rozlišujeme vady:
1) faktické
2) právní

Faktické vady jsou vady na věci a projevují se např. tak, že věc nemůže sloužit svému účelu z důvodu poruchy, např. rozbité okno, auto.
Právní vady se netýkají věci samé, ale spočívají v tom, že třetí osoba uplatňuje na věc nárok, protože převodce porušil její právo např. tím, že věc vyrobil z materiálu patřícího třetí osobě. Převodce odpovídá za vady faktické i právní. Jestliže vadu nelze odstranit a vada neumožňuje užívat věc dohodnutým způsobem, nebo řádně, má nabyvatel věci nárok na zrušení smlouvy. V ostatních případech se reklamace vady řeší budˇslevou z ceny nebo opravou a nebo doplněním toho, co chybí.
Vadu lze vytknout nejpozději do 6měsíců od převzetí věci, pokud zákon nestanoví v některých případech jiné lhůty.

Zánik závazků

Závazky zanikají včasným a řádným plněním.
Mohou však zanikat i jinými způsoby:
1) dohodou
2) nemožností plnění
3) uplynutím doby
4) smrtí dlužníka nebo věřitele
5) započtením
6) výpovědí
7) neuplatněním práva
8) splynutím
9) narovnáním

1) Dohoda mezi věřitelem a dlužníkem o zrušení nesplněného závazku musí mít písemnou formu.

2) Plnění je nemožné zejména tehdy, když zanikne jeho předmět např. se nemůže uskutečnit pronájem auta, které bylo ukradeno, nebo mezi tím zničeno

3) Uplynutím doby zanikají např. nájmy sjednané na určitou dobu

4) Smrtí dlužníka zaniká jen takový dluh, který měl dlužník splnit osobně (např. vytvořit umělecké dílo) a smrtí věřitele jen taková jeho pohledávka, která se týkala výlučně jeho osoby (např. smlouva o kosmetické operaci). Ostatní dluhy a pohledávky smrtí dlužníků a věřitelů nezanikají, přecházejí na dědice.

5) Započtení, neboli kompenzace se uskutečňuje mezi účastníky, kteří mají vzájemné splatné pohledávky stejného druhu (např. obě jsou peněžní) započtením zaniknou do té výše, do které se kryjí, uhradí se pouze rozdíl

6) Výpověď je jednostranný právní úkon, kterým se ukončuje závazek dohodnutý na neurčitou dobu, jehož obsahem je opakovaná nebo nepřetržitá činnost.

7) Neuplatnění práva (propadnutí, prekluze) je zánik závazku v případě, kdy trvání nároku je omezeno lhůtou, v níž nabyl nárok uplatněn prekluzívními lhůtami jsou např. záruční doby. Jejich uplynutím zanikají reklamační nároky. Prodávající už neodpovídá za vady prodaného zboží.

8) Splynutím závazek zaniká, jestliže věřitel a dlužník splynou v jeden subjekt např. sloučením neboli fůzí právnických osob nebo jiným způsobem (děděním) splyne právo a povinnost v jedné osobě.

9) Narovnáním účastníci upravují své sporné právní vztahy, dosavadní závazek tím zaniká je nahrazen novým, který vyplývá z narovnání.

Ochrana osobnosti

Kromě majetkových zájmů zajišťuje občanské právo také ochranu života a zdraví, cti, jména a projevů osobní povahy.
Tato ochrana se poskytuje fyzickým osobám. Bez jejich souhlasu nesmějí být použity a zveřejňovány jejich dokumenty osobní povahy (např. písemnosti, podobizny, obrazové a zvukové záznamy).
Jen pokud to není v rozporu s oprávněnými zájmy osoby mohou být i bez jejich svolení použity tyto dokumenty přiměřeným způsobem pro vědecké a umělecké účely a pro tiskové, filmové, rozhlasové a televizní zpravodajství.
Souhlas také není nutný k její použití k úředním účelům na základě zákona.
Postižená osoba, jejíž práva na ochranu osobnosti bylo porušeno má právo na přiměřené zadostiučinění. Jestliže byla do značné míry snížena její důstojnost nebo vážnost ve společnosti má také právo na peněžitou náhradu, popř. odškodnění, pokud zásahem do práva na ochranu osobnosti vznikla škoda.


Další zdroje o tomto tématu naleznete zde:
8. Základní zásady SP
7. Občanské právo závazkové
SYSTÉM PRÁVA
13. Občanskoprávní vztahy
22. Subjektivní práva a povinnosti - Obsah občanskoprávních vztahů
23. Předmět občanskoprávních vztahů
2. ČÁST DRUHÁ - VĚCNÁ PRÁVA 1
5. ČÁST OSMÁ – ZÁVAZKOVÉ PRÁVNÍ VZTAHY 2
Druhy závazkových právních vztahů 3
OBCHODNÍ ZÁVAZKOVÉ VZTAHY, PODSTATA OBCHODNÍCH ZÁVAZKOVÝCH VZTAHŮ
Články na hledaný výraz "Občanské právo" naleznete na bezuceni.cz

Žádné komentáře:

Okomentovat