Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

5.4 Vztahy mezi lidmi

aneb S kým mám tu čest ?

5.4.1 Sociální interakce

Vztahy mezi lidmi jsou různého druhu - rozlišujeme vztahy společenské a vztahy osobní, mezilidské.

Mezilidské vztahy jsou tou oblastí společenských vztahů, v níž vystupuje do popředí vztah člověka k člověku ´, na rozdíl od společenských vztahů v širším slova smyslu, pro které jsou charakteristické vztahy mezi malými a velkými skupinami, národy apod. INTERPERSONÁLNÍ (mezilidský) vztah představuje mezičlánek od jedince ke společnosti.

Ve své úplné podobě sociální interakce zahrnuje poznávání druhých lidí a sama sebe v síti sociálních vztahů, komunikací mezi členy lidské společnosti, vzájemné působení prostřednictvím vykonávaných činností.

Vzájemné mezilidské vztahy umožňují jedinci "dívat se sám na sebe očima sociálního partnera". Kritériem jeho úspěchu je mu srovnávání, prověřování trvalosti a stálosti jeho místa v různých vztazích.


5.4.1 Sociální poznávání

Sociální poznávání zahrnuje jak sociální vnímání, tak i hodnocení toho, co vnímáme (percipujeme) . To jak druhého vnímáme, co si o něm myslíme, jak si vykládáme jeho chování, ovlivňuje naše chování k druhému člověku. Pro vzájemný mezilidský vztah je důležitější, jak na sebe působíme a jak se vnímáme, než jací skutečně jsme.

Každý jedinec je bohatým zdrojem informací, které vysílá do svého okolí. Jde o určitý vztah mezi poznávaným a poznávajícím.


Další zdroje o tomto tématu naleznete zde:
5.4.1 Sociální poznávání
11. ČLOVĚK JAKO SOCIÁLNÍ BYTOST, VÝVOJOVÉ ETAPY LIDSKÉHO ŽIVOTA
Socializace a)
Socializace b)
SOCIALIZACE, SOCIÁL. UČENÍ A SOCIALIZAČNÍ ČINITELÉ
Chyby v procesu sociálního poznání
CHYBY V PROCESU SOCIÁLNÍHO POZNÁVÁNÍ - NORMA A DEVIACE a)
CHYBY V PROCESU SOCIÁLNÍHO POZNÁVÁNÍ - NORMA A DEVIACE b)
Články na hledaný výraz "Člověk v sociálních vztazích" naleznete na bezuceni.cz

Žádné komentáře:

Okomentovat