Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

1. řešení (vyřešení) problému :

Je to taková situace, v níž se účastníci konfliktu snaží hovořit o problému, aniž by se navzájem obviňovali nebo napadali. Vědí o existenci nedorozumění a hledají jak je řešit, volí ten způsob řešení, který nejlépe vyhovuje všem zúčastněným


Vyřešení konfliktu

Pro úspěšné zvládnutí konfliktu je důležité postupně hledat možné cesty jeho řešení. Znamená to vytvářet co nejvíce nápadů jako možných řešení konkrétně vzniklé situace a postupně vybírat řešení optimální. Prakticky každá konfliktní situace má více řešení, proto je důležité uvažovat a naučit se pracovat s více variantami, předvídat důsledky navržených řešení a podle toho se řídit při výběru nabídnutých alternativ pro řešení konfliktu. Často se totiž uchylujeme k přijetí prvního řešení a další už nehledáme, často také neuvažujeme o podstatě problému, ale o "tom" člověku, který s ním přišel nebo spor "spustil" .

Optimální řešení konfliktu má tyto rysy :

ð je splnitelné, realistické

ð předchází opakovanému objevení podobného sporu

ð účastníci konfliktu jsou s řešením srozuměni, chtějí něco udělat, přinášejí "zisky" všem zúčastněným

ð pro ukončení konfliktu mají něco udělat obě (či více) strany, aby byla zachována rovnováha

Domníváme se, že je z mnoha hledisek důležité naučit se praktickým dovednostem, které přispívají k tomu, aby nám v různých situacích bylo dobře, abychom se v nichcítili jistě, aby druhým bylo dobře s námi. A čím dříve tím lépe !

Žádné komentáře:

Okomentovat