Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

5.3.1 Konflikt je když . . .

Konflikt - rozpor, neshoda, nedorozumění, spor, rozdílný názor, někdy problém či hádka. Ve vztahu k prožívání bývá spojováno s něčím spíše nepříjemným - rozčilení, napětí, úzkost, strach, pocit viny nebo křivdy, zlost, agrese, jen občas se vyskytnou pocity příjemnější (zhruba tak v poměru 5 : 1) Proč tomu tak je ?

V každém lidském společenství se spory, nedorozumění a konflikty objevují, jsou přirozenou součástí života.

Konflikt je určitým střetnutím protichůdných sil na cestě k cíli.

Rozlišujeme konflikty interpersonální a intrapersonální.

Konflikty interpersonální :

ð mezi dvěma či více jedinci

ð mezi dvěma či více skupinami

Dvě či více osob či skupin, které na sebe vzájemně působí a jsou ve vzájemném vztahu dlouhodobějšího charakteru, se dostanou do stavu, který vnímají jako situaci rozdílu, ohrožujícího soulad a další průběh vzájemných vztahů. Není možno se dohodnout na společných východiscích, potřebách, hodnotách.

Konflikt je v tuto chvíli na světě. Ale pozor : jsem to JÁ, kdo rozhoduje, zda situaci vnímám jako konfliktní či nikoliv ! v Případě, že jsem ji tak označil následuje reakce. Výsledkem je pak postupné zmírňování a řešení konfliktu nebo jeho další stupňování (eskalace)

Konflikt je v mezilidských vztazích nevyhnutelný, protože jeho základním východiskem je rozdíl. Každý konflikt je dynamický, mnohovrstevnatý, sám o sobě není negativním jevem, negativně v něm působí působí nejistota, strach, agrese. Konflikty obsahují konstruktivní prvky - jsou zdrojem změn, zabraňují stagnaci, stimulují zájem podněcují

k vyřešení problémů, ověřují a zhodnocují vztahy, uvolňují napětí.

Žádné komentáře:

Okomentovat