Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

1. 4 Nejen o pozornosti

aneb Základní povel : POZOR !

Psychické fungování člověka není závislé jen na jeho osobnostních charakteristikách nebo na tom, cop se v průběhu života naučil, ale také na jeho momentálním aktuálním stavu. Psychický stav může člověka ovlivňovat krátkou dobu ale i celé měsíce, "dovede" jakoby překrýt i jeho trvalé vlastnosti.Vyjadřuje aktuální úroveň funkční zdatnosti psychiky jedince a projevuje se jako aktuální pohotovost k aktivitě. Je důležitou celkového stavu organismu, který se rytmicky mění v průběhu dne, týdne roku.

Psychický stav člověka souvisí s únavou a možností jejího překonávání či regulování, se zdravotním stavem, působí na něj motivačně emoční momenty, je ovlivněn vnějším prostředím, lidmi, kteří se v něm pohybují (určité situace, místo nebo osoba mohou být signálem k vyvolání určitého stavu - např. strach v ordinaci zubního lékaře).

Rozlišujeme různé druhy psychických stavů - s emocemi souvisejí nálady, s poznávacími procesy stav inspirace, s volnými procesy pak stav nerozhodnosti apod. Mezi psychické stavy bývá zařazována i pozornost.

Pozornost je psychický stav, který zajišťuje soustředěnost jedince po určitou dobu na jeden jev nebo na jednu činnost.

Rozlišujeme pozornost bezděčnou a záměrnou.

Žádné komentáře:

Okomentovat