Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

3.1.1. Periodizace vývoje lidského jedince

Vývoj představuje změnu, při které jedinec získává nové vlastnosti (dosavadní si může ponechat, ale některé může i ztratit), stává se složitějším uvnitř(vztahy mezi jeho částmi) i navenek (vztahy s okolím), stává se méně závislým na svém okolí (autonomie).

Jaké jsou základní vývojové etapy?

Existuje několik periodizací vývoje člověka.

Prenatální období - je vymezeno početím, splynutím ženské a mužské zárodečné buňky, pokračuje vývojem plodu v matčině těle a končí narozením, okamžikem, kdy dítě spatří světlo světa.

Novorozenecké období - zahrnuje první měsíc po narození, důležitý je zde především kontakt s matkou.

Kojenecké období - trvá do konce prvního roku života, charakterizuje je neuvěřitelně rychlý rozvoj dítěte.

Batolecí období - zahrnuje druhý a třetí rok.Rozvíjí se jemná motorika a specifické formy lidské komunikace.

Předškolní věk - končí vstupem do školy.Dítě používá řeč k regulaci svého chování, poprvé výrazněji překračuje rámec své rodiny.

Mladší školní věk - ohrničuje jej vstup do školy a věk jedenácti, dvanácti let, ve kterém se objevují první známky pohlavního dospívání.Postupuje rozvoj myšlení i sociálních vztahů, začíná se rozvíjet sebepojetí a sebehodnocení.

Období pubescence(puberta) - trvá přibližně do patnácti let.Jde o vývojové období plné biologických, psychických i sociálních změn.

Období adolescence - končí zhruba mezi dvacátým a dvaadvacátým rokem.Je charakteristické postupným osamostatňováním od původní rodiny, prohloubeným vztahem k vrstevníkům, rozvojem sexuality.Významná je volba povolání a profesní příprava.

Časná a střední dospělost - naplňuje dobu od 20 - 25 let do 40 - 45 let.Je to období zralosti s plnou realizací pracovní činnosti, důležitou náplní je manželství a rodičovství.

Pozdní dospělost -vztahuje se na období od 40 - 45 do 65 let.Toto období v zásadě charakterizuje změna rodinných vztahů a vrcholný profesní vývoj.

Stáří (senium) - poslední vývojové období, ve kterém se opět mění sociální zařazení člověka, částečně dochází i ke změně projevů osobnostních rysů.

Nejvíce poznatků a údajů je o dětství a dospívání.

Žádné komentáře:

Okomentovat