Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

18. Doktrína a všeobecné princípy ako pramene práva v kontinent. právnom systéme

Úloha doktríny bola veľmi dôležitá v dejinách kontinentálneho práva, najmä na univerzitách v čase formovania tohto systému. Na univerzitách bola doktrína hlavným prameňom práva najmä v 13. a 14. storočí.
Vykonanými kodifikáciami, v čase uplatňovania formy písaného zákona pri hlbokej demokratizácii spoločnosti pred doktrínou má vždy prednosť zákon.
Dnes a využívajú často veľmi významné doktríny v procese legislatívy. Názory odborníkov, smerov učení odborníkov, úrovne názorov na právnických fakultách, akadémiách i medzinárodných a z pozície komparatistiky sa dnes aplikujú v celom procese prípravy a schvaľovania zákona.
Všeobecné princípy » v zákonoch sa niekedy priamo formulujú všeobecné zásady a to ako pomôcka na interpretáciu zákona, resp. jeho noriem. Tým sa súčasne poskytuje pomoc právnej praxi na interpretáciu právnej normy.
Ide o zmysle predpisu, koncepciu, poslanie daného zákona aj ako celku. Takéto zásady obsahuje aj ústava, aj kódexy a často najmä prvé ustanovenia zákonov. Pokiaľ zákon nemá ustanovenie o takomto právnom princípe, môže sa aplikovať napr. ako citát rímskeho, klasického práva, alebo môže sa uplatniť zásada, vyslovená v inom zákone.

2 komentáře:

  1. si sprav korekciu textu a daj tým vetám zmysel, lebo je to šalát...

    OdpovědětVymazat
  2. Vše bylo dáno do pořádku děkuji za oznámení s pozdravem Admin.

    OdpovědětVymazat