Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

LEGISLATÍVNA ZODPOVEDNOSŤ A POSTUP PRED UPLATNENÍM ZÁKONODARNEJ INICIATÍVY

Legislatívna zodpovednosť – v užšom zmysle je právne zakotvená v zákone č. 575/.... o organizácii ministerstiev a ostatných orgánov štátnej správy SR . Táto zodpovednosť sa dotýka:
- najmä ministerstiev ako inštitúcií, ich útvarov a zamestnancov. Ide o právnu zodpovednosť, keďže je ustanovená v zákone, ktorá vyžaduje neustále vyhodnocovať právnu úpravu a dávať podnety na jej svalitnenie v rámci svojej pôsobnosti.
- Vlády SR – ide o politickú zodpovednosť. Ona zodpovedá parlamentu za kvalitu právneho poriadku a legislatívy. Koncentrovaným vyjadrením tejto politickej zodpovednosti je jej programové vyhlásenie. V ňom musí vláda uviesť aj obsah svojich legislatívnych opatrení počas svojho funkčného obdobia vo vzťahu k parlamentu. NR SR kontroluje činnosť vlády na tomto úseku a na základe ústavnej zodpovednosti vyžaduje od nej aj legislatívnu zodpovednosť.
- Národnej rady SR – ide o skrytú legislatívnu zodpovednosť, ktorá vyplýva z jej postavenia ako jediného ústavodarného a zákonodarného orgánu v SR, ako aj Ústavou SR vymedzenej pôsobnosti. Obligatórne prerokúva:
- správy prezidenta o stave republiky
- správy generálneho prokurátora a predsedu NKÚ SR.
- výbory a poslanci vykonávajú poslanecké prieskumy,
- NR SR dostáva petície a podnety od občanov.

Žádné komentáře:

Okomentovat