Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Túto funkciu plnia tzv. blanketné normy

Túto funkciu plnia tzv. blanketné normy.
Pokiaľ treba uplatniť všeobecný princíp nepredvídaný zákonom a právnici sa ho domáhajú, potom je ho možné uplatniť vtedy, ak zákon takú situáciu predvídal, pripúšťa sa názor, že ide o istú delegáciu moci, danú legislátorom.
Preto je v legislatívne užitočnejšie upraviť každé právo výslovne, každú povinnosť výslovne a vôbec necitovať princípy, ktoré by sa nedali dodržať.

19. Pramene kontinentálneho právneho systému – druhy a ich podstata

Kontinentálny systém obsahuje isté zvláštnosti aj z hľadiska povahy právnych prameňov a to práve na rozdiel od iných svetových systémov.
Kontinentálne právo sa často charakterizuje ako právo zákonné, písané, legislatívne. Tieto pramene sú v jednotlivých štátoch samozrejme rozmanité, aj vnútri každého štátu sú rozdielnosti i podľa právnych odvetví, niekde sú zákonníky, inde zohrávajú veľkú úlohu druhotné, sekundárne normy, prípadne terciárne normy.
Právnym prameňom rozumieme každé normatívne regulovanie spoločenského života, z noriem ktorých sa skladá platné právo. Právny prameň je základným východiskom pre poznanie pozitívneho práva.

Žádné komentáře:

Okomentovat