Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Tepenná krev

Tepenná krev (=arteriální) se odebírá hlavně pro vyšetření krevních plynů (pO2, pCO2). Místo ní může být odebraná kapilární arterializovaná krev, což je krev z ušního lalůčku nebo bříška prstu za přesně definovaných podmínek např. dokonalé prokrvení místa – dosáhneme prohřátím nebo natřením tzv. hyperemizační mastí.
Při odběru krve ze zavedené jehly nebo kanyly, kterou kape infuze, je nutné odpustit dostatek krve mimo odběrovou nádobku, jinak se vzorek naředí infuzním roztokem.
Odběrovou nádobku je třeba popsat jménem pacienta ještě před odběrem. Ideální jsou odběrové nádobky na jedno použití s vakuem (vakuetky). Jsou ale nevhodné pro malé děti a staré pacienty, u nichž přílišným pod tlakem dochází ke kolapsu cév. Vakuetky jsou rozlišeny barvou víčka – pokud neobsahují žádné protisrážlivé činidlo – červené.
Z protisrážlivých činidel mohou obsahovat:
- heparin, heaprinát sodný, litný – ZELENÁ
- EDTA – FIALOVÁ
- Citrát – MODRÁ
Odběrem krve do vakuetek s protisrážlivým činidlem získáme nesrážlivou krev a po centrifugami plazmu. Všechna protisrážlivá činidla obsahují doprovodné kationy, které mohou zkreslit výsledky některých stanovení např. v krvi odebrané do heparinátu sodného nelze stanovit sodík, protože vyjde falešně vysoký. Většina protisrážlivých činidel váže Ca a snižuje tak jeho hodnotu.


Podporujeme:

kosmetika a líčení Brno a lepení, barvení a prodlužování řas

love Moon - aniontová intimní hygiena pro ženy a dětské pleny

omlazení obličeje, neinvazivní liposukce, trvalá epilace Brno

léky, vitamíny, kosmetika, zdravá výživa nejen proti striím

latexové matrace, lamelové rošty a dětský nábytek

Žádné komentáře:

Okomentovat