Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

STANOVENÍ DERIVÁTŮ Hb

V současné době spektrofotometricky s využitím skutečnosti, že každý z derivátů Hb má absorpční maximum při jiné vlnové délce. Spektrofotometry jsou součástí většiny moderních analyzátorů ABR a krevních plynů.

MO6

FUNKČNÍ ZKOUŠKY LEDVIN
Testují funkční schopnost jednotlivých částí nefronu (glomerulů nebo tubulů). Tubulární funkce jsou testovány následujícími zkouškami.

1. KONCENTRAČNÍ POKUS (ADIURETINOVÝ TEST)
Tubuly mají schopnost koncentrovat případně zřeďovat moč v závislosti na přísunu tekutin, složení stravy, tělesné teplotě, teplotě prostředí a na věku. Koncentrační schopnost tubulů je nižší u kojenců a snižuje se také ve stáří. Snížení koncentrační schopnosti tubulů bývá první známkou onemocnění ledvin. Při koncentračním pokusu se v moči měří osmolalita (koncentrace osmoticky aktivních látek rozpuštěných v 1 kg vody). Měření osmolality v současné době nahrazuje měření hustoty nebo specifické hmotnosti.
Vydává se v mmol/kg 50 – 1400 mmol/kg
Na hodnotě osmolality se nejvíce podílejí ionty (Na+), močovina, glukóza. Hodnota osmolality v moči je závislá na koncentrační schopnosti tubulů. Pokud je opakovaně měřená osmolalita v moči během jednoho dne vyšší než 800 mmol/kg pak ledviny koncentrují dobře, přítomnost nemoci je málo pravděpodobná a test se nemusí provádět.


Podporujeme:

kosmetika a líčení Brno a lepení, barvení a prodlužování řas

love Moon - aniontová intimní hygiena pro ženy a dětské pleny

omlazení obličeje, neinvazivní liposukce, trvalá epilace Brno

léky, vitamíny, kosmetika, zdravá výživa nejen proti striím

latexové matrace, lamelové rošty a dětský nábytek

Žádné komentáře:

Okomentovat