Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Adiuretinovým testem

– při něm se pacientovi na sliznici každé nosní dírky aplikují 2 kapky synteticky připraveného adiuretinu. Ten působí stejně jako přirozený ADH tedy na distální tubuly. Opět se sbírá moč v hodinových intervalech a změřená osmolalita se srovnává s tabulkovými hodnotami. Pacient může jíst a pít a test trvá pouhé 4 hodiny.

2. ZŘEĎOVACÍ POKUS
Poškozené ledviny neumí vyloučit nadbytek vody. Ztráta zřeďovací schopnosti ledvin nastupuje později než ztráta koncentrační schopnosti.
Provedení: pacient vypije najednou 1 – 1,5 litru vody (20 ml na 1 kg) a v průběhu 3 hodin by měl vyloučit alespoň polovinu podaného množství a osmolalita jeho moče by měla být nízká.

3. ACIDIFIKAČNÍ TEST
Primitivní moč má stejné pH jako plazma (7,36 – 7,44). K úpravě na definitivní pH (5 – 6,5) dochází až v tubulech, kde se do moče vylučují vodíkové ionty a naopak se zpětně resorbují hydrogenuhličitany (HCO3-).
Provedení: pacientovi se ústy podá chlorid amonný (2mmol/kg) a sbírá se moč v hodinových intervalech. Při neporušené acidifikační schopnosti ledvin klesne pH moči pod dolní mez referenčního rozmezí. Acidifikační test se nesmí provádět u pacientů s infekcí močových cest, urolitiázou a u nemocných s poruchou jater (odbourávají amoniak).


Podporujeme:

kosmetika a líčení Brno a lepení, barvení a prodlužování řas

love Moon - aniontová intimní hygiena pro ženy a dětské pleny

omlazení obličeje, neinvazivní liposukce, trvalá epilace Brno

léky, vitamíny, kosmetika, zdravá výživa nejen proti striím

latexové matrace, lamelové rošty a dětský nábytek

Žádné komentáře:

Okomentovat