Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Stanovení glykosurie (kvantitativní)

Stanovení glykosurie (kvantitativní) nemá příliš velký význam, protože může být zkresleno špatným sběrem moči a různě posunutým renálním prahem.
Kompenzace a dodržování diety se posuzuje pomocí stanovení tzv. glykovaných proteinů.
Při déle trvající hyperglykémii má aldehydická skupina glukózy schopnost navázat se na volné aminoskupiny bílkovin. Jde o proces tzv. glykace. Nejprve vzniká vratná vazba, která je opět zrušena při poklesu glykémie. Při delším trvání hyperglykémie vzniká nevratný produkt ketoamin, který zanikne až se zánikem vlastní bílkoviny. Stanovení glykovaného podílu krevních bílkovin umožňuje kontrolovat zpětně průběh glykémie. Nejčastěji se stanovuje tzv. glykovaný protein (fruktosami), který určuje kompenzaci za poslední 2 – 3 týdny a glykovaný hemoglobin, který určuje kompenzaci za 2 – 3 měsíce.
Referenční hodnoty: 2,8 – 4% z celkového Hb.
Dále je možné stanovit hladinu inzulinu (imunochemicky) – nevýhodou stanovení je, že neodliší endogenní a exogenní inzulin. Produkci endogenního inzulinu můžeme posoudit určením koncentrace C – peptidu.
Β buňky Langerhansových ostrůvků produkují tzv. proinzulin, který je tvořen 2 řetězci AMK spojenými disulfidickými můstky a C – peptidem.


Podporujeme:

kosmetika a líčení Brno a lepení, barvení a prodlužování řas

love Moon - aniontová intimní hygiena pro ženy a dětské pleny

omlazení obličeje, neinvazivní liposukce, trvalá epilace Brno

léky, vitamíny, kosmetika, zdravá výživa nejen proti striím

latexové matrace, lamelové rošty a dětský nábytek

Žádné komentáře:

Okomentovat