Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Metabolismus Fe:

V potravě je Fe většinou v trojmocné podobě. Ke vstřebávání je zapotřebí jeho redukce – k tomu je zapotřebí kyselá žaludeční šťáva obsahující dostatek HCl.
Fe se vstřebává v horních partiích tenkého střeva. Za fyziologických okolností se vstřebá pouze asi 10% Fe přijatého potravou. Toto Fe se naváže na apoferitin (bílkovina střevní sliznice) a vytvoř sloučeninu feritin (Fe3+).
Po průchodu střevní sliznicí se Fe v krvi naváže na transportní β – globulin = transferin (Fe3+). Do buněk se Fe navázané na transferin dostává prostřednictvím specifických transferinových receptorů (vazebná místa na povrchu bb. Periferních tkání). Ve tkáních (hlavně v kostní dřeni) je uloženo opět ve formě feritinu, ze kterého se dá snadno uvolnit ale i v podobě hemosiderinu odkud se uvolňuje obtížněji.

Význam Fe:
Je důležité pro přenos kyslíku do tkání ionty Fe2+ mohou mít pro organismus i negativní význam – účastní se tvorby tzv. volných kyslíkových radikálů (VKR) – to jsou sloučeniny kyslíku, kterým chybí jeden elektron (v důsledku UV záření, léků, škodlivin z okolí, kouření atd.). VKR se snaží získat chybějící elektron ze svého okolí a tím poškozují sousední buňky a tkáně. Pravděpodobně se podílejí na vzniku kornatění tepen, zhoubných nádorů, zánětů apod. Fe2+ se podílí na vzniku jednoho z VKR tzv. hydroxylového radikálu OH. Tomuto účinku Fe2+ se organismus brání jeho vazbou na transferin.


Podporujeme:

kosmetika a líčení Brno a lepení, barvení a prodlužování řas

love Moon - aniontová intimní hygiena pro ženy a dětské pleny

omlazení obličeje, neinvazivní liposukce, trvalá epilace Brno

léky, vitamíny, kosmetika, zdravá výživa nejen proti striím

latexové matrace, lamelové rošty a dětský nábytek

Žádné komentáře:

Okomentovat