Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Sociologie

Název sociologie pochází z latinského slova societas ( = společnost ) a řeckého slova logos ( = nauka ). Sociologie je věda o lidské společnosti a sociálních jevech. Je to věda o společnosti jako systému. Snaží se odhalit zákonitosti, na jejichž základě se společnost vytvořila, a jimiž se řídí. Pátrá po hybných silách vývoje.
Sociologie jako samostatná vědecká disciplína vznikla v 1. polovině 19. století. Jejím hlavním zakladatelem byl francouzský filosof, představitel pozitivizmu August Comte, který ji ustanovil ve svém díle Kurz pozitivní filosofie.
Sociologickým otázkám se věnovali už dříve v rámci filosofie. V 19. století došlo k osamostatnění kvůli změnám ve společnosti. Kvůli průmyslové revoluci se rozpadli tradiční formy dřívější společnosti. Tradiční, stavovská feudální společnost se zemědělstvím se změnila na moderní, kapitalistickou společnost bez stavů, kde hlavní roli hraje průmysl. Comte se ptal, jak to udělat, aby se moderní společnost nerozpadla kvůli nějakým podnětům ( jako tradiční společnost po průmyslové revoluci ) a sociologie měla být věda, která se tím bude zabývat.
Sociální statika zkoumá, jak se ve společnosti utváří řád ( stabilní systém ) a fungování řádu ve společnosti. Sociální dynamika se zabývá změnami ve společnosti, jejím vývojem. ( Snaží se zajistit, aby se společnost mohla vyvíjet, ale nerozpadla se.)

Žádné komentáře:

Okomentovat