Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

1.1. Antická dráma

Antická dráma

Vyvinula sa z lyricko-epických zborových piesní, na oslavu boha Dioníza (boh vína). Zborové piesne obsahovali epické rozprávanie, sprevádzané tancom. Prechod k dráme nastal, keď sa pred zbor postavila postava, ktorá dej predvádzala.
Veľký pokrok nastal zásluhou dramatika Aischyla, ktorý dosadil druhého herca a tak vznikol dialóg. Sofokles pridal tretieho herca. Hercami boli vždy iba muži, a každý herec stvárňoval viacero postáv.
Znaky antickej drámy:
Jednota deja, miesta a času.
Vnútorná kompozícia:
Expozícia - Kolízia – Kríza – Peripetia – Katastrofa
Konflikt:
Postoj jednotlivca k božským a ľudským zákonom. (Morálny)
Funkcia drámy:
Každá dráma mala vyvolať v divákovi katarziu – očistenie od zlých úmyslov, súcit a bázeň.
Úloha zboru v gréckej tragédii:
1. Vyvolával atmosféru
2. Vyjadroval city a nálady postáv
3. Objasňoval problémy



Sofokles -Antigona
Lit. druh: Dráma
Lit. žáner: Tragédia
Námet: Staroveké grécke mesto Téby v 5 stor. pred Kristom
Téma: Boj za zákony ochraňujúce základné ľudské práva, ktoré boli hrubo porušené.
Kompozícia: rozčlenenie na 5 dejstiev + epilóg
Konflikt: Postoj hlavných postáv k božským a ľudským zákonom.

Obsah:
Antigona, dcéra zosnulého kráľa Oidipa, sa zveruje svojej sestre Isméne so svojím smelým plánom: chce napriek príkazu kráľa Kreóna a hrozby smrti v prípade jeho porušenia pochovať brata Polyneika, ktorý bol vyhlásený za vlastizradcu a nechaný napospas zveri, zatiaľ čo jeho brat Eteoklos má byť pochovaný so všetkými poctami a posvätnými obradmi. Obidvaja pritom spáchali rovnaký zločin: v deň otcovej smrti sa navzájom prebodli kopijami. Antigona nabáda sestru, aby jej pomohla. A keďže Isména nemá toľko odvahy, aby porušila kráľov rozkaz, Antigona sa sama vydáva na cestu na bratovým telom a v noci ho tajne pochová. Pri práci ju však pristihne strážca a privádza ju pred kráľa Kreóna, aby pykala za svoj zločin. Kreón obviňuje zo spoluvinníctva aj Isménu a obe odsúdi na smrť. Haimón, kráľov syna zároveň aj Antigonin snúbenec, prehovára svojho otca, aby obidve ženy ušetril. Zároveň mu zvestuje, že všetci obyvatelia Téb tajne oslavujú Antigonu a jej čin. Lenže pyšný a hrdý Kreón je rozhodnutý nikým sa nedať ovplyvniť. Nakoniec však povolí a ušetrí Isménu. Jej sestra však bude zaživa pochovaná vo vlastnej hrobke.

Kreóna v deň popravy prichádza varovať veštec Teiresias pred veľkým nešťastím. Ak zabije Antigonu, bude musieť platiť jedným z vlastnej krvi. Kráľ veštcovi uverí a ponáhľa sa k hrobke, do ktorej nechal zavrieť nešťastnú dievčinu. Keď sluhovia hrobku otvoria, uzrú hrôzu: Antigona zaškrtená vlastným závojom, pri nej plačúci Haimón, ktorý sa rozhodol zomrieť so svojou nevestou zavrúc sa spolu s ňou do hrobky. Napokon, nahnevaný na otca i na seba, sa prebodne mečom. Kreón sa nešťastný vracia s telom svojho milovaného syna so paláca, kde nachádza mŕtvu manželku, ktorá sa dozvedela o smrti syna Haimóna a vo veľkom smútku a žiali si vzala život. Kráľ, otrasený sériou nešťastí, prizná svoju vinu a trpko ju oľutuje.

Charakteristika hlavných postáv:

Antigona: Dcéra Oidipa , mala rada obi dvoch svojich bratov rovnako a nechcela žiadneho uprednostňovať . Bola spravodlivá a mala pevnú vôľu bojovať za pravdu až do smrti . Pravda bola pre ňu dôležitejšia ako vlastný život .Svoj čin tvrdo obhajovala , pretože sa nebála trestu a obhajovala niečo čo bolo pre ňu a česť jej rodiny dôležité a bola to pravda.
Isména: Antigonina sestra , ktorá sa spočiatku bála ale neskôr obhajovala čin svojej sestry a bola pripravená zaňho pykať.
Kreón: Thébsky kráľ. Vyvyšoval svoje zákony nad božské. Keď ho upozornili na chybu ,nechcel si ju priznať a keď ju niekto napravil tak ho dal zatknúť. Nedával na nikoho rady. Tu sa prejavila jeho tvrdohlavosť a neústupnosť . Keď mu veštba vyveštila postih rodiny, neveril, presvedčil ho až rozhovor s Náčelníkom zboru.
Haimon: Syn Kreona a Eurydiky , snúbenec Antigony videl , že jeho otec robí chybu a neváhal mu to povedať. Tu sa prejavila jeho odvaha. Keď otec odmietol jeho názor pre nízky vek, nikdy nestratil nádej, až do chvíle keď uvidel Antigonu mŕtvu .
Teiresias: Slepý veštec , ktorého predpovede sa vždy vyplnili a ktorý prišiel varovať kráľa Kreona , lebo jeho čin si pobúril bohov . Slová volil veľmi rozvážne aby nepobúril kráľa .

Žádné komentáře:

Okomentovat