Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

5. Krajské úřady

5. Krajské úřady

Kraj

Vyšší územně správní celek, který na svém území pečuje o rozvoj v oblastech sociální péče, dopravy, spojů, výchovy a vzdělání, kulturního rozvoje, rozvoje zdravých životních podmínek, ochrany veřejného pořádku.
V ČR je čtrnáct krajů.
Může vydávat obecně závazné vyhlášky, popř. rada kraje může vydávat nařízení kraje. Zásadní podmínka je, že tyto právní předpisy musí být v souladu se zákony. Právní předpisy krajů se vyhlašují ve Věstníku právních předpisů kraje, který musí být pro každého dostupný ve všech krajských i obecních úřadech v kraji.
Vykonává i státní právu v rozsahu stanoveném právními předpisy, usneseními vlády a směrnicemi. Ústřední správní orgán.

Orgány kraje

Zastupitelstvo
- Má podle počtu obyvatel kraje 45-65 členů volených v komunálních volbách na 4leté funkční období. Je to nejdůležitější orgán kraje. Vydává obecně závazné vyhlášky (OZV) kraje, schvaluje programy kraje, jejich realizaci a kontroluje jejich plnění.
- Schvaluje rozpočet a závěrečný účet kraje, zřizuje a ruší příspěvkové organizace.
- Schvaluje základní dokumenty obchodních společností zakládaných kraje.

Rada
- Výkonný orgán kraje odpovídá za součinnost zastupitelstva.
- Tvoří ji: hejtman, jeho zástupce, další členové vedení zastupitelstva.
- Celkový počet členů rady je stanoven podle počtu občanů na 9-11.

Hejtman
- Musí být občanem ČR.
- Zastupuje město navenek, on i jeho zástupce jsou voleni zastupitelstvem.
- Po předchozím souhlasu ministra vnitra má právo jmenovat ředitele krajského úřadu.
- Vykovává úkoly, kterými ho pověří zastupitelstvo nebo rada.

Krajský úřad

Plní především úkoly svěřené zákonem. Má např. pravomoc ukládat sankce, přezkoumávat některá rozhodnutí okresních úřadů, organizuje kontroly u kontrolních úřadů a předkládá vládě nebo i ministerstvu návrhy na potřebné opatření.
V čele stojí ředitel, jmenovaným hejtmanem jemuž je také ze své činnosti odpovědný. Nesmí být poslancem nebo senátorem parlamentu ČR nebo členem zastupitelstva obce nebo kraje ani nesmí vykonávat funkci v politické straně nebo hnutí (organizován v politické straně však může být). Řídí činnost ostatních pracovníků a určuje jejich pracovní náplň.

Výbory

Jsou iniciativní orgány zastupitelstva, v jejich čele stojí vždy člen zastupitelstva. Plní úkoly, kterými ho zastupitelstvo pověří a jsou mu ze své činnosti odpovědni.
Povinně jsou zřizovány výbory finanční, kontrolní a pro výchovu, vzdělání a zaměstnanost. Může být zřízen i výbor pro národnostní menšiny.

Komise

Zřizuje jako své iniciativní orgány rada a té je také komise ze své činnosti odpovědna.

Kraje byli zřízeny 1.1.2002.

1 komentář: