Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

4. Správní právo

4. Správní právo

Správní právo, obec

Zahrnuje právní předpisy o výkonné státní moci a veřejné správy, tj. o organizaci a činnosti státního administrativního aparátu a o územní samosprávě.
Státní administrativní aparát tvoří jednak ústřední orgány státní správy, např. ministerstva, jednak orgány místní správy a samosprávy, např. obecní úřady.
Působnost orgánů státního administrativního aparátu (SAA) se týká rozmanitých oblastí života společnosti, které spolu navzájem málo souvisejí, např. veřejného pořádku, zdravotnictví, stavebnictví, sociální péče, péče o životní prostředí atd.
Správní právo je souhrnné velkého počtu různých právních předpisů. Občanům nejbližší úřady veřejné správy jsou obce. Proto je výuka o obcích základní.

Obce

Obec = právnická osoba, vystupuje v právních vztazích samostatně svým jménem a na svoji odpovědnost.
Každá obec má jméno a může mít svůj znak a obecní prapor. Má svůj majetek a finanční zdroje s nimiž samostatně hospodaří podle svého rozpočtu.
Finanční zdroje obce tvoří výnosy z obecního majetku, z obecní podnikatelské činnosti, místní daně a poplatky, podíly na daních odváděných do státního rozpočtu, dotace ze státního rozpočtu, dary, výnosy sbírek, loterií atd.
Celé území ČR se člení na obce. Území každé obce se skládá z vnitřní části určené k bydlení a k zásobě a z vnější části, kterou tvoří pole, louky, lesy, cesty, rybníky apod.
Vnitřní část – intravilán
Vnější část – extravilán
Až na výjimky přísluší každá část státního území k některé obci, která je povinna se o ni starat. Výjimkou jsou např. vojenské prostory.
Podle velikosti se rozlišují obce, města, statutární města a hlavní město.
Zákon o obcích označuje jmenovitě 17 velkých měst jako statutární města (Brna, Ostrava, Olomouc, Liberec, Ústí nad Labem…) jejichž území se může členit na městské obvody nebo části s vlastními samosprávnými orgány.
Obce mohou vytvářet dobrovolné svazy obcí, mohou spolupracovat s obcemi jiných států a být členy mezinárodních sdružení místních orgánů.
V činnosti každé obce se rozlišuje samostatná působnost tj. správa vlastních obecních záležitostí neboli obecní samospráva a přenesená působnost tj. výkon státní správy.

Orgány obce

V rámci samostatné působnosti pečují o hospodářství, sociální a kulturní rozvoj obce, ochranu zdravého životního prostředí a všestranné uspokojování potřeb občanů, při tom nepodléhá žádnému nadřízenému orgánu.
Přenesená působnost je podíl obce na výkonu státní správy. Při této činnosti obce podléhá nadřízeným státním orgánům. Orgány obce např. rozhodují o právech a povinnostech občanů a právnických osob podle zákonů o ochraně zemědělského půdního fondu, o správních poplatcích stavebních řádů atd.
Občany obce jsou všechny fyzické osoby, které mají v obci trvalý pobyt nebo jim bylo uděleno čestné občanství. Zletilí občané jsou oprávněni k účasti na zasedání obecního zastupitelstva, k podávání písemných návrhů orgánům obce a podle zvláštních zákonů k hlasování v místním referendu a k účasti při volbách obecních úřadů.

Orgány obce jsou:
- zastupitelstvo obce (ve městech zastupitelstvo města)
- rada obce (rada města)
- starosta (ve statutárních městech primátor)
- obecní (městský) úřad

Zastupitelstvo obce (ZO)
- je nejvyšším orgánem obce
- podle počtu občanů obce má 5-55 členů volených občany
- rozhoduje o nejdůležitějších záležitostech obce, např. schvaluje její rozpočet a vyúčtování hospodářství
- volí členy rady obce, starostu a jeho zástupce

Rada Obce (RO)
- je výkonným orgánem obce
- má 5-13 členů
- tvoří ji – starosta, jeho zástupce a další radní
- nevolí se v obcích, které mají méně než 15 členů

Starosta
- zastupuje obec navenek, svolává a řídí schůze rady obce a zasedání zastupitelstva obce.

Zástupce starosty
- zastupuje starostu v době jeho nepřítomnosti

Rada obce zřizuje komise jako své iniciativní a kontrolní orgány, vždy musí zřídit komisi finanční a komisi kontrolní.

Obecní úřad (OÚ)
- Tvoří jej starosta, zástupce starosty a zaměstnanci OÚ. Ze zaměstnanců lze zřídit odbory, pro jednotlivé úseky činnosti. Má-li obecní úřad alespoň 2 odbory, tajemník obecního úřadu řídí práci zaměstnanců.

Žádné komentáře:

Okomentovat