Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

ZÁSADY HYGIENY A BEZPEČNOSTI PRÁCE

Hygiena

Všichni pracovníci v provozovnách společného stravování se musí podrobit lékařské prohlídce. Je-li závěr lékařského hodnocení kladný, je jim vydán zdravotní průkaz.

Zásady osobní hygieny:
- dodržování čistoty těla a ústní dutiny
- řádné mytí rukou při nástupu do práce
- řádné mytí rukou po použití WC
- řádné umívání rukou při ukončení nečisté práce a pře příchodem k čisté práci

Pracovník, který přichází na pracoviště musí mít:
- vyčištěné, ostříhané a nenalakované nehty
- čistou pracovní obuv a čistý pracovní oblek, a to bez špendlíků a přívěsků
- hlavu pokrytou tak, aby byly zakryty vlasy
- v kapse pracovního oděvu čistý kapesník

Hygienické požadavky při přípravě pokrmů:
- pokrmy připravovat z plnohodnotných nenarušených surovin
- věnovat zvýšenou pozornost kontrole kvality surovin a záručním lhůtám jednotlivých potravin
- zajistit kvalitní uskladnění surovin
- v průběhu kuchyňské úpravy mechanicky neznečišťovat suroviny
- dodržovat základní hygienické předpisy při přípravě a vydávání pokrmů – osobní hygiena, hygiena pracoviště a hygiena potravin
- pokrmy udržovat v teplotě požadované při expedici
- pokrmy podávat na čistém a teplé pokrmy na předehřátém stolním inventáři
- výdej jednotlivých druhů pokrmů zajišťovat přímo z pracovišť výrobních středisek

Pracovníci nesmějí
- sedat na stoly a jiná technologická zařízení
- jíst a kouřit na pracovišti
- mít na pracovišti osobní věci


Bezpečnost práce

Každý pracovník při příchodu na nové pracoviště musí být seznámen s platnými bezpečnostními předpisy.


Zásady bezpečnosti při práci

K základním požadavkům na pracovišti patří :
- teplota pracovních a provozních prostorů
- maximální větrání
- osvětlení
- nízká hlučnost
- podlaha čistě umytá a dosucha utřená
- střepiny skla a porcelánu ihned dobře zameteny
- kluzké předměty nebo potraviny ( ryby, zmrazené maso) přidržujeme suchou utěrkou
- při práci se stroji musí být pracovník seznámen s jejich funkcí, obsluhou a čištěním
- pracujeme-li s nožem soustředíme se na práci
- použité nože nepokládáme do dřezu mezi nádobí
- nezvedáme a nepřenášíme příliš těžké předměty
- v případě úrazu poskytneme první pomoc
- o všech úrazech musí být veden záznam


Článek podporuje:
dřevěné podlahy, laminátové plovoucí podlahy, PVC podlahy

Žádné komentáře:

Okomentovat