Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Tepelná úprava – DUŠENÍ

- tepelná úprava při které na potravinu působí horká tekutina a horká pára
- probíhá v uzavřené nádobě pod pokličkou
- během dušení podléváme nebo přeléváme


Dušení se vyznačuje 3 druhy základů :
1 ) cibulový
2 ) zeleninocibulový
3) cibulopaprikový


Průběh dušení :
opékání
vložení do základu
podlévání vývarem
dušení pod pokličkou
zahuštění

Příprava šťávy nebo omáčky
Udušené maso vyjmeme a zahustíme :
- na sucho opraženou moukou
- zásmažkou z tuku a mouky
- restováním

Některé dušené pokrmy zjemňujeme :
- kyselou nebo sladkou smetanou
- máslem nebo žloutkem
! Již nevaříme !


Dušení drůbeže
- používáme drůbež starší, která se nehodí na pečení

Pokrmy :
Kuře na paprice
Slepice na slanině


Dušení ryb
- dusíme vyjmečně pokud upravujeme dušením tak na zelenině nebo na paprice nebo ve vlastní šťávě

Pokrmy :
Kapr dušený na paprice
Kapr dušený na žampionech


Dušení zeleniny
- vhodné jako teplá příloha
- druhy : kořenová, košťálová, směsi
- musíme upravovat co nejkratší dobu
- podle potřeby podléváme
- některou zeleninu před dušením spaříme (kapusta, brokolice)

Pokrmy :
Karotka dušená na másle
Kedlubny dušené na másle
Zeleninová směs dušená na másle


Dušení těstovin
- uvařené těstoviny dusíme na vhodném tuku


Dušení hovězího masa
- maso krájené na kostky, na plátky, v celku
- nejčastěji hovězí pečeně

Pokrmy :
Hovězí pečeně přírodní
Zbojnická hovězí pečeně
Hovězí pečeně na paprice
Svíčková na smetaně
Guláše


Dušené vepřové maso

Pokrmy :
Vepřový guláš
Vepřové maso v mrkvi
Vepřová kýta hamburská
Vepřové maso na žampionech
Vepřová kýta ( plec) na paprice, na smetaně, na houbách
hyně ( nářezové mísy, rolky)

Žádné komentáře:

Okomentovat