Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

VAJEČNÉ POKRMY

- z hlediska výživy velmi hodnotná potravina
- obsahuje plnohodnotné lehce stravitelné bílkoviny
- vitaminy, vápník, sodík, hořčík,...
- žloutek je více hodnotný než bílek
- používají se především slepičí vejce
- vejce zvyšuje výživnost, chuť a vzhled jídel
- můžeme je připravovat a upravovat nejrůznějšími způsoby
- používáme k zjemňování a spojování potravin a pokrmů a na jejich zahušťování
- bílek = sníh

Tepelná úprava vajec

Vařená vejce :
na měkko ( 3 min)
na tvrdo ( 10 min)

Sázené vejce (volská oka)
- tvořítko vytřeme tukem a vyklepneme vejce. Pečeme asi 3 minuty. Při dopečení osolíme.Můžeme posypat strouhaným sýrem a podávat se zeleninou, luštěninami či salátem

Ztracená vejce
- voda : ocet v poměru 3 : 1
- do vroucí vody vyklepneme vejce a 4minuty vaříme. Vejce vyjmeme lžičkou = na topinky, saláty a hl. do Kulajdy

Vejce vařená na hniličku
- 4-5 minut vaříme

Vaječná sedlina
- vejce, mléko, sůl, máslo
- Vejce rozšleháme s mlékem a solí. Pekáč ( kastrol nebo jinou vhodnou nádobu) vymastíme máslem, na dno položíme alobal také pomaštěný máslem a vlijeme připravená vejce. Dáme na nádobu pokličku, vložíme do většího kastrolu s vodou a pečeme v troubě
- můžou být různé doplňky ( sýr, šunka, protlak, hrášek, květák, pažitka,....)

Vejce gratinovaná
- zapékaná
- přelijeme bešamelem, zasypeme sýrem a zapečeme


Pokrmy
Vaječná omeleta ( se sýrem, špenátem, žampiony, rajčaty, hráškem, klobásou)
Vejce míchaná na másle
Vejce míchaná na cibulce
Vejce míchaná po italsku (kečup)
Vejce míchaná se sýrem ( žampiony, slaninou, párkem, klobásou, kapií a sýrem)
Vejce zapečené s anglickou slaninou
Selská omeleta (brambory, cibule, slanina)
Houskové knedlíky s vejci, Vaječné krokety, Vaječná omeleta s džemem

Žádné komentáře:

Okomentovat