Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

PŘÍLOHY

- tvoří doplňky k omáčkám a masu
- musí s nimi chuťově, vzhledově a energeticky ladit a harmonizovat
- doplňují též BH


Dávkování ( hmotnost)
- přílohy z brambor 100 – 200 g
- přílohy z luštěnin 200 g
- rýže 150 g
- rýže s doplňkem + 20 g = 170 – 180 g (kari, žampiónová,...)
- knedlíky 160 g
- bramborové knedlíky 150 – 200 g
- přílohy ze zeleniny 150 – 200 g ( kapusta, špenát, hrášek)
100 – 200 g (zelí)
- jednoduché saláty 120 – 140 g


Přílohy z brambor

Dušené :
- Vařené brambory nakrájíme na kostky, plátky nebo čtvrtky a podusíme se solí, tukem a tekutinou

Pečené :
- pečeme různé tvary na různém tuku, solíme na konec

Vařené :
- vaříme ve vodě, osolené a okmínované

Smažené :
- hranolky, lupínky, nudličky,.... solíme na konec

Bramborové knedlíky :
- nastrouhané, uvařené brambory ve slupce + krupice, hrubá mouka, vejce, sůl
- půl kg vaříme 20 minut

Bramborová kaše :
- uvařené brambory, slijeme, rozšleháme s horkým mlékem a solí

Šťouchané :
- uvařené brambory rozšťoucháme s doplňkem ( celer, cibule, ...)

Bramborové placky :
- strouhané syrové brambory + horké mléko, vejce, sůl, hladká mouka, majoránka, česnek

Chlupaté knedlíky :
- syrové brambory nastrouháme, přidáme hrubou mouku, vejce, sůl a děláme noky, které vaříme v osolené vodě

Bosáky :
- půl vařených a půl syrových brambor, hrubá mouka, vejce, sůl

Nastavovaná kaše :
- kombinace uvařené brambory + kroupy


Přílohy z mouky

Houskové knedlíky ( z droždí):
- hrubá mouka, kvásek ( mléko, cukr, droždí), zbytek mléka rozšleháme s vejci, sůl, žemle a vypracujeme na hladké těsto, přikryjeme a necháme vykynout

Houskové knedlíky z kypřicího prášku :
- rychlejší, místo kvásku kypřící prášek

Karlovarské knedlíky :
- hodně žemlí pokapeme mlékem, zvlášť rozmícháme žloutky a hrubou mouku

Noky :
- připravují se k jemnějším pokrmům
- druhy : z odpalovaného těsta, jemné krupicové nebo Vídeňské


Přílohy z těstovin
- sušené výrobky z nekvašeného těsta : s vejci, bez vejce
- vhodná příloha k vařeným, dušeným a pečeným pokrmům
- druhy : krátké, střední, dlouhé
- příprava : velké množství vařící, osolené vody


Přílohy ze zeleniny

- upravujeme : vařením, dušením, smažením, zaděláváním, zapékáním
- při přípravě musíme dbát : doba úpravy, vhodný inventář, krátké uskladnění

Zelenina syrová :
- nejvhodnější zeleninové saláty do kterých můžeme přidat olej, máslo, majonézu nebo sýr, jogurt, slaninu


Zelenina dušená :
- upravuje se zahušťováním ( bešamel nebo na přírodní způsob) –karotka dušená, karotka přírodní

- druhy dušené zeleniny :

- Karotka dušená – nakrájíme, podusíme, přídáme zásmažku (bešamel), cukr, zjemníme máslem a dochutíme muškátovým květem

- Karotka přírodní – nakrájíme, podusíme, osolíme a zjemníme máslem

- Zelí dušené – hlávkové (červené nebo bílé) případně kysané zelí : cibulová zásmažka, sůl, ocet, cukr

- Dušený špenát - listy opláchneme, spaříme ve vařící vodě a umeleme, osmahneme cibulku, přidáme mouku, přidáme špenát a dusíme, docutíme česnekem, solí, pepřem a přidáme vejce

- Míchaná zelenina – uvaříme do měkka, přidáme bešamel, sůl, cukr, muškátový květ a zjemníme máslem


Přílohy z rýže

Rýže vařená :
- přebereme, spaříme, vaříme v dostatečném množství osolené vody, uvaříme a scedíme

Rýže dušená :
- přebereme a spaříme
- orestujeme na tuku (olej) abychom zblanšírovali povrchový škrob a ráže byla

sypká
- zalijeme horkou vodou, osolíme a zavaříme
- dáme cibulku s hřebíčkem přikryjeme a dusíme asi 20 minut
- na 1 kg rýže= 1,5 l vody


Přílohy z luštěnin
- jsou velice zdravé, obsahují hodně uhlovodanů a jsou těžko stravitelné
- stravitelnost zlepšíme rozemletím nebo rozmixováním dále přítomností tuku a kyselého doplňku

Vařený hrách :
- uvařený, osolený ( až po tepelné úpravě), promaštěný sádlem

Hrachová kaše :
- uvařený hrách prolisujeme, rozředíme vývarem, dochutíme česnekem, solí, pepřem, majoránkou a omastíme osmaženou cibulkou

Čočka na kyselo :
- vařenou čočku zahustíme cibulovou zásmažkou, osolíme a přidáme ocet

Šoulet :
- uvařený hrách a kroupy
- přidáme osmaženou cibulku, pepř, sůl, majoránku, česnek a zapečeme v troubě

Žádné komentáře:

Okomentovat