Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

ZAHRANIČNÍ KUCHYNĚ

Evropská kuchyně


FRANCOUZSKÁ K.
- nejznámější, má pověst nejlepší kuchyně na světě
- typická smíšenými předkrmy, vývary a krémovými polévkami
- vyniká úpravami ryb, korýšů, lasturovců a žabích stehýnek
- převládají libová masa : telecí, jehněčí, drůbeží, králičí, zvěřina
- úprava je hlavně minutkovým způsobem, pokud se jedná o maso tuhé dusí se na zeleninovém základu, vepřové maso velmi málo
- úprava na másle nebo kvalitních olejích
- doplňky : lanýže, chřest, žampiony, bylinky, červené a bílé víno
- přílohy : brambory, těstoviny, zelenina
- zelenina : hrášek, karotka, fazolky, artyčoky, rajčata, hlávkový salát
- u každého jídla zeleninový salát
- kvalitní sýry : tvoří doplněk po obědě i večeři
- moučníky : pudinky, nákypy, palačinky, omelety
- nápoje : červené víno, minerální vody, džus, koňak


ANGLICKÁ K.
- významná kuchyně a zdravá
- důraz se klade na výživovou hodnotu
- jídla jsou nejčastěji pečená a grilovaná
- Anglický rozbief, játra po anglicku, anglická svíčková, anglický biftek,
- tabulové omáčka ( vorčestr, tabasco, kečup)
- drůbež : kuřata, krocani, ryby : sladkovodní, mořské, mořští živočichové (kvalitní ústřice)
- zelenina : mladá karotka, hrášek, květák, chřest, kapusta ( ve formě salátů nebo pouze přírodním způsobem)
- moučníky : pudinky, nákypy, ovocné koláče, poháry, zmrzliny
- anglická snídaně : známá vydatností, obilninové kaše, ovesné vločky, šunka, vejce, ang. slanina, toasty, ryby, maso, bílý chléb, máslo, med,džem, silný čaj s mlékem
- oběd : jednoduchý a rychlí ( sendviče, hot dogy,...)
- večeře : vydatná a bohatá ( nejméně 3 chody)
- nápoje : wisky, pivo, džin, víno, ovocné šťávy


ITALSKÁ K.
- zdravá kuchyně
- maso : ryby, dary moře, skopové, drůbež
- zalenina všeho druhu
- ovocné polévky
- nejznámější pokrmy : pizza, těstoviny ( makarony, špagety, fetučiny, panzany, ravioly, torteliny, lazáně)
- nápoje : víno, koňak, campary, džusy, káva moca, minerálky



Asijská kuchyně


ČÍNSKÁ KUCHYNĚ
- téměř vše se upravuje minutkově
- pokrmy jsou součástí národní kultury podle kantonů ( regionů)
- maso libové, nejčastěji vepřové, drůbeží, ryby, kraby, krevety, žraločí ploutve, vlaštovčí hnízda, černá vejce
- 11 způsobů krájení
- rýže, švejžoužou, rýžové nudle, kvalitní vývary, bambusové výhonky
- všechny minutky jsou zahušťované rýžovým škrobem
- moučníky : ovoce v těstíčku, jednoduché kynuté koláče
- na dochucování sojová omáčka, zázvor, badián, leknín, anýz, sušené houby, ochucené oleje a octy
- nápoje : rýžová pálenka, rýžové víno, ovocné šťávy, silný čaj
- pokrmy v miskách, hůlky

Žádné komentáře:

Okomentovat