Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Kognitívný MODEL

Kognitívne MODEL =
- 3. Kognitívne MODEL = dôraz na orientáciu v aktuálnej situácii a jej rozumové hodnotenie. Motív = zameranie na nejaký cieľ. Dôležitá predstava želaných cieľov, tj.budoucího uspokojenie. Motivácia ovplyvňovaná minulú skúseností. Vývoj osobnej motivácie súvisí so socializačním rozvojom jedinca.
- 4. Činnostná MODEL = zdroj motivácie v činnosti, kt. nie je iba prostriedkom na dosiahnutie uspokojenia, ale stáva sa cieľom. Např.čl.těší pohyb.aktivita sama o sebe a nie je pre neho tak dôležité dosiahnuť urč.výkon.
- 5. Emočné MODEL = motivácia aj uspokojenie signalizované em.prožitky. Telesnými (např.pocit nasýtenia) aj inými (např.prožitek úspechu alebo odmietnutie). Em.prožitky regulujúcich i Integračné ZLOŽKY MOTIVACE, jedna z variantov RETROAKTÍVNE PREPOJENIA, kt.čl.informuje o aktuálnej úrovni uspokojenie a reguluje intenzitu aj dĺžku trvania aktivity i jej zameranie.
- Rokovania čl.variabilní z hľadiska spôsobu (ako koná v tej či onej situácii) iz hľadiska cieľov
(prečo koná tak ako koná, čo chce dosiahnuť)
- SCHÔDZE = v širšom zmysle zaujatia nejakého vzťahu k určitej situácii (aj keď len "nerobí prihliada")
- Zákl.parametry jedn = (spôsob), SMĚR (cieľ), INTENZITA (sila) a TRVANIE V ČASE = PRILÁKANIE = proces zameraný na nejaký cieľ, jeho intenzitu, trvanie. V užšom zmysle PSYCH.DŮVODY alebo PRÍČINNÁ CIELE SCHÔDZE → uplatňuje sa tu interakcie subjektu a jeho živ.podmínek → vyúsťuje vo stav motivácie alebo motiv.stav, tzv.POTŘEBU.

Žádné komentáře:

Okomentovat