Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

HODNOTA = to, (objekty, aktivity, situácie) čo môže ...

HODNOTA = to, (objekty, aktivity, situácie) čo môže ...

- HODNOTA = to, (objekty, aktivity, situácie) čo môže uspokojiť subjektívne dôležitú potrebu. HIERARCHICKÉ HODNOTAMI = rozvíja sa v priebehu života, mení sa v závislosti na skúsenostiach. Subjektívna hodnota akéhokoľvek vonkajšieho podnetu sa môže meniť v závislosti na okolnostiach aj vnútornom stave článku Např.čl. celý víkend pracoval na záhradke a už ho to prestalo baviť, hoci má túto činnosť rád (nasýtenia urč.podněty  ich dočasné odmietanie). Či naopak, článok s dlhotrvajúcim špecifickým strádáním bude mať pozitívnu hodnotu k objektom, o kt.se domnieva, že by mohli uspokojiť jeho potrebu, např.jakékoliv jedlo alebo sexuálnej partner.
- Motivácia = vedomie rozpore medzi aktuálne prožívaným stavom a tým, čo by chcel jedinec dosiahnuť.
- Madsen rozlišuje rôzne spôsoby vzniku motívu aj možnosti, ako ho dosiahnuť, tj.jejich uspokojenie:
- 1. HOMESTATICKÝ MODEL = motivácia stimulovaná narušením homeostázy a čl.automaticky usiluje o dosiahnutie rovnováhy. Dve varianty: MODEL nedostatku vychádzajúce z nepríjemného pocitu prázdnoty, chýbania niečoho subjektívne dôležitého. Stimuluje správania, kt.by viedlo k naplneniu. Např.potřeba nasýtenia, túžba získať partnera či spoločenské uznanie. MODEL PREBYTKU vychádzajúceho z napätie, vyplývajúce z přesycenosti, pretlaku. K uspokojeniu dochádza vtedy, keď čl.ze seba niečo vydá. Např.potřeba vybiť energiu, vyprázdňovanie,, tendencia zbaviť sa nadmernej sociálnej stimulácie napr. v autobuse.
- 2. STIMULAčNÉ MODEL = kladie dôraz na vonkajšie činitele pre rozvoj motiv.jedn., Jeho reguláciu a popr. aj pre uspokojenie potreby.

Žádné komentáře:

Okomentovat