Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Václav Kliment Klicpera –

Václav Kliment Klicpera – představuje vrchol dramatické tvorby 20. let. Psal hry rytířské, historické, pohádkové a jiné. Především se prosadil v komických a satirických hrách ze současnosti. (např. Divotvorný klobouk, Rohovín Čtverrohý, Každý něco pro vlast..) Byl učitelem J. K. Tyla.

Rohovín Čtverrohý: Studenti se vsadí s tímto obchodníkem, že nepřejde přes hranice. Obchodník jim nevěří. Nemůže pochopit, proč by ho přes hranice neměli pustit. Nakonec se s nimi vsadí. Studenti na něho ušijí boudu. Když přichází 1. student hranice, představí se jako Rohovín Jednorohý, pustí ho a vše je v pořádku. Když přichází 2. student, představí se jako Rohovín Dvourohý. Celníkům je to trochu divné, ale 2. studenta přes hranice pustí. Potom se 3. student na hranicích představí jako Rohovín Trojrohý. Celníkům je to už povědomé, ale nakonec ho tedy přes hranice pustí také. Když ale přišel na hranice obchodník a představil se jako Rohovín Čtverrohý, už ho nechtěli pustit dál. Tak studenti sázku vyhráli.
Divotvorný klobouk: Student zdědí klobouk, říká o něm, že je divotvorný - kdo ho má na hlavě, dostane v hospodě vše zadarmo. Jeden muž ho koupí, ale nic se nestane, chudý student vydělá peníze, pyšný kupec má potrestanou svou pýchu.

Josef Kajetán Tyl- Fidlovačka: fraška s písněmi, zpívá se zde poprvé česká hymna: Kde domov můj (zpívá ji slepý houslista Mareš), melodie: František Škroup
Dramatické báchorky – Strakonický dudák, Jiříkovo vidění, Lesní panna, Tvrdohlavý mládenec.
pohádkové motivy (kromě reálných postav zde vystupují i nadpřirozené bytosti)

Žádné komentáře:

Okomentovat