Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Austroslavismus:

Austroslavismus: - program české buržoazie, která si přála udržet v revolučním období 1848 Rakousko jako společný stát se Slovany.

Významná je jeho novinářská činnost. Stal se redaktorem Pražských novin a jejich příloh České včely – cílem byla politický výchova.
Národní noviny a jejich satirická příloha Šotek. Slovan – časopis vydávaný v Kutné Hoře.
Je autorem epigramu – krátká báseň vtipně vyjadřující myšlenku, často se satirickým zaměřením.

Obrazy z Rus - kritika carské samovlády
Tyrolské elegie-námětem bylo jeho zatčení a cesta do Brixenu. Ironické vylíčení osobního zážitku není však cílem, ale prostředkem k zachycení praktik policejního režimu. Kritizuje a zesměšňuje zde rakouskou vládu a policii.
Křest sv. Vladimíra – velmi ostře vykresluje vztah církve a státu, zobrazuje církev jako nástroj světské moci. Děj se odehrává koncem 10. stol. Car Vladimír má narozeniny, a protože chce ušetřit na střelném prachu, povolá drába, aby zašel k bohovi hromů Peronovi. peron odmítne zahřmět na počest cara ještě ho urazí. Car ho za to nechá zavřít do šatlavy a vynese nad ním rozsudek - trest smrti utopením. Rusko se ocitá bez boha, lidé si stěžují, že bez něho nemohou žít. Je vyhlášen konkurs, ale problém se nevyřeší. Dílo zůstalo nedokončeno.

Žádné komentáře:

Okomentovat