Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Satira v divadlech

Osvobozené divadlo - vzniklo v r. 1927 pod vedením JINDŘICHA HONZLA a JIŘÍHO FREJKY, kdy byla uvedena hra Vest pocket revue (Malá kapesní revue) – základ tvoří řada komických výstupů, písní a tanečních vystoupení soustředěných kolem jednoduchého děje. Parodie na tradiční postupy, nevázané veselí, studentská recese – tzv. „HLÍNA“, smích, situační a jazyková komika, komické novotvary – NAPNELISMUS, studentský slang.

V osvobozeném divadle působili: JAN WERICH, JIŘÍ VOSKOVEC, JAROSLAV JEŽEK.
V+W vytvářeli ve svých hrách novotvary, používali studentský slang, jazyk horních vrstev, starovlastenecký jazyk, pitvořili skloňování - to vše vedlo ke komičnosti. Ve hrách bojovali proti snobství, lži, hlouposti. Často používali forbíny (předscény – vznikly z nutnosti vyplnit pauzy při přestavbě kulis. Z části improvizované, reakce na aktuální politické a kulturní události. Postupně se staly neoddělitelnou součástí. Vrcholili pointou nebo písní.)
Některé hry: Sever proti Jihu, Golem, Caesar, Osel a stín, Kat a blázen, Balada z hadrů, Rub a líc, Těžká Barbora.
V listopadu 1938 fašisté divadlo zavřeli, V+W emigrovali do USA, kde v rozhlase vystupovali s ostrými protifašistickými texty. Po válce Werich začal vystupovat s MIROSLAVEM HORNÍČKEM v divadle ABC (dřívějším Osvobozeném divadle).

Žádné komentáře:

Okomentovat