Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Dějiny umění V.

7) GOTIKA

Objevuje se v Evropě ve 12. Století, vychází z románského umění, začala ve Francii. (Gótové = barbaři). Nejznámější gotickou stavbou je katedrála.

Hlavní znaky gotiky:
- Klenba (žebrová, křížová)
- Opěrný systém
- Lomený oblouk
- Vysoké věže
- Malba na sklo (ROSETA = kulaté okno)

Katedrály se stavěly jen ve městech, aby vynikla jejićh ohromnost. Slovo katedrála je odvozováno od slova KATEDRA = biskupské křeslo.

Saint-Denis = první gotická katedrála.

Další významné katedrály: Chartes, Remeš (korunovační katedrála francouzských králů), Amiens.
Katedrála v Cantenbury – nejvýznamější v Anglii.
Dóm v Kolíně na Rýnem (Kolínská katedrála) – v Německu, nejkrásnější.

Chrám sv. Víta v Praze – začal ho stavět Matyáš z Arassu ve 14. století na podnět Karla IV. Později se na něm začal podílet Petr Parléř (1332-1399, sochař a architekt německého původu. Pocházel z německé oblasti Schwabi z dlouhé linie stavitelů katedrál. Podílel se i na stavbách: Staroměstská mostecká věž, Kostel Všech svatých, Kostel sv. Barbory v kutné Hoře).
Chrám sv. Víta byl stavěn asi od roku 1340 do roku 1920, tedy skoro 600 let.


Další gotické stavby byly hrady a kláštery.

Nejvýznamější gotický hrad u nás je Karlštejn. Stavěl se 7 let. Základní kámen nepoložil Karel IV, jak bývalo zvykem, ale jeho přítel, biskup Arnošt z Pardubic.
Karlštejn se skládá z několika částí:
Purkrabí – nejnižší část opevněná zdí. Je zde studna (81 m).
Císařský palác
Malá a velká věž

Velká věž byla srdcem Karlštejna, nacházela se zde kaple Svatého kříže a královy komnaty. Kaple byla původně pozlacená a vyzdobená obrazy a freskami mistra Theodorika (nejznámější gotický malíř).


Další gotické stavby:

Klášter Zlatá koruna – založil ho Přemysl Otakar na truc tamním pánům.

Vyšehradský klášter – klášter stojí na místě, kde Petr Vok z Rožmberka po obrovské bouři vyplaval zdravý z Vltavy.

Klášter v Teplicích – Konstancie Uherská (vdova po Přemyslu Otakarovi I.) – porta coeli.

Kostel svatého Jakuba Většího v Brně – vznikl na počátku 13. století, v době husitských válek byl stržen a nahrazen novogotickou stavbou asi ve 14. století. Architektem této stavby (novogotické) byl AntonínPilgram. Je „autorem“ křivé věžičky na Staré radnici.

Kostel Nalezení Svatého kříže v Doubravníku – současná stavba byla dostavěna v 16. století na příkaz Viléma z Pernštejna. Šlechtici z Pernštejna se na jeho stavbě významně podíleli, je postavena jako symbol Pernštejnů.

Křivoklát – začal se budovat ve 12. století, významný byl ve 13. století, kdy se stal sídlem Přemysla Otakara I. i II. V oblibě ho měl i Václav I.

Pražský hrad – sídlo Karla IV., nyní sídlo prezidenta. Vladislavský sál postaven ve stylu vladislavské gotiky – velmi pozdní gotiky. Vystavěli jej Jagelonci.

Žádné komentáře:

Okomentovat