Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

10. MATURITNÁ OTÁZKA ZO SLOVENSKÉHO JAZYKA

10. MATURITNÁ OTÁZKA ZO SLOVENSKÉHO JAZYKA
Slovenská medzivojnová poézia
1 Slovenská medzivojnová poézia
Do tejto oblasti zaraďujeme poéziu z rokov 1918-1945.

Spoločenská situácia vo svete
Toto obdobie je charakterizované rozdelením sveta na kapitalistický a socialistický, vznikom hospodárskych kríz, pretrvávajúci dojmami z vojny a obavami z ďalšej. Vzniká Spoločnosť národov, v Rusku je občianska vojna, objavujú sa prvý fašisti. V literatúre pretrváva avantgarda, ktorej smery sa neustále menia a navzájom ovplyvňujú. Vyvíja sa surrealizmus, vzniká poetizmus, konštruktivizmus a štrukturalizmus. Niektorý autori sú ale individualisti a píšu vlastným štýlom. S rozvojom rozhlasu sa vyvíja nový útvar – rozhlasová hra.

Spoločenská situácia na Slovensku
28.10. 1918 bola založená ČSR, čo prinieslo obrovský rozvoj kultúr, vzdelanosti a hospodárstva na Slovensku. Bolo založené slovenské národné divadlo, Univerzita Komenského, Matica slovenská bola obnovená a zakladalo sa množstvo škôl a divadiel. Problémom sa však už v 20. rokoch stala Masarykova politika čechoslovakizmu. Na Slovensko, ktoré malo len málo vyvinutú kultúru i inteligenciu začali prúdiť učitelia a umelci z Čiech, ktorý ešte viac posilovali čechoslovakizmus. Proti tomuto postupu sa zdvihla silná vlna odporu hlavne od národných strán a vznikol purizmus – snaha odstrániť zo slovenčiny všetky cudzie výrazy. Na začiatku tridsiatych rokov vypukla celosvetová hospodárka kríza, čo viedlo na Slovensku k veľkej nezamestnanosti a k opätovným vlnám vysťahovalectva. V tomto období sa začal už naplno rozvíjať fašizmus, hlavne v Čechách, proti ktorému sa zdvíhal odpor, niektoré diela nemohli vychádzať, iné zase nemohli vychádza po vojne.

Literárna situácia na Slovensku
Slovenská literatúra riešila problém, či nadviazať na realistov, alebo „otvárať okná do Európy“ – pridať sa k avantgardným smerom. Na autorov vplývali filozofia vitalizmu, filozofia francúzskej literárnej moderny surrealizmus, francúzsky regionalizmus, český poetizmus a expresionistická+absurdná dráma. Smerovanie slovenskej literatúry sa rozštiepilo, po prvý krát už nebola monolitická.

Žádné komentáře:

Okomentovat