Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Hyperbilirubinémie smíšené

Příčinou je poškození hepatocytů s poruchou vychytávání a konjugace bilirubinu a porucha vylučování konjugovaného bilirubinu do žluče. V krvi se zvyšuje konc. nekonjugovaného bilirubinu i konjugovaného – ten proniká do moče. V moči je kromě bilirubinu i urobilinogen, protože poškozená játra nejsou schopna vychytat všechen urobilinogen z portální krve. Počkození hepatocytu potvrzuje zvýšená aktivita aminotransferáz AST a ALT v krvi, zvýšená aktivita LD a zvýš. konc. Fe v séru.
Obrázek:
Při mírném poškození jaterní buňky narůstá v krvi aktivita amintransferázy ALT, AST stoupá jen málo. při těžkém poškození jater je aktivita AST několikanásobně vyšší než ALT.
Výše aktivity ALT je úměrná počtu poškozených buněk. Příčina smíšené hyperbilirubinémie – virové hepatitidy, toxické poškození jater (ethanol, muchomůrka zelená, léky atd.)

Hyperbilirubinémie konjugovaná
Nejčastější příčinou je lithiáza = kámen ve žlučových cestách. Dochází k blokádě odtoku žluče do duodena a konjugovaný bilirubin se vrací do krve. Z krve se dostává do moči. Při úplném uzávěru žluč.cest se do střeva nedostane žádný bilirubin a nevzniká ani urobilinogen.
Výsledkem je popelavě šedá- acholická stolice.
V moči je negativní nález urobilinogenu. V séru nacházíme zvýšenou aktivitu tzv. obstrukčních enzymů – GMT, ALP.


Podporujeme:

kosmetika a líčení Brno a lepení, barvení a prodlužování řas

love Moon - aniontová intimní hygiena pro ženy a dětské pleny

omlazení obličeje, neinvazivní liposukce, trvalá epilace Brno

léky, vitamíny, kosmetika, zdravá výživa nejen proti striím

latexové matrace, lamelové rošty a dětský nábytek

Žádné komentáře:

Okomentovat