Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

ÚPRAVY POKRMŮ Z RYB

SLOŽENÍ MASA:
- plnohodnotné bílkoviny
- vitamíny – A, B, D – především v rybí tuku, A – játra, B – maso
- minerální látky jód – (štítná žláza); fosfor – pro stavbu kosti, zubů; vápník – na stavbu kostí
- tuky – obsah ruku je různý. Množství tuku je závislé na druhu ryby
- voda
VÝZNAM MASA VE VÝŽIVĚ:
- maso je velmi výživné
- lehce stravitelné
- snadno upravitelné
- lze jej použít i v dietním stravování
- na jídelní lístek zařadit nejméně 2x týdně
- mořské ryby obsahují větší množství jódu, který je důležitý pro činnost štítné žlázy.

PŘEDBĚŽNÁ ÚPRAVA:
- zabíjení – omráčíme a nařízneme žábra
- odstraňování šupin od ocasu k hlavě
- stahování kůže – jen u starších nebo větších kusů, obsahuje největší množství minerálů a vitamínů
- kuchávání – odstraníme střeva, žluč z jater, používané vnitřnosti jikry a mlíčí
- vykosťování – odstranění páteřní a hrudní kosti - FILÉ
Do VS je rybí maso dodáváno:
a) čerstvé – živé i chlazené
b) zmražené
c) konzervované – sardinky, tresčí játra, rybí pasty, kaviár
d) ryby nakládáme v marinádách – zavináče
e) ryby uzené
f) sušené ryby

Žádné komentáře:

Okomentovat