Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

ÚPRAVA RYBÍHO MASA VAŘENÍM:

pojmy – rybí vanička:
je to nádoba, ve které vaříme ryby v celku, skládá se z hrnce, z vyjímatelně děrované mřížky na kterou se přiváže za hlavu a ocas z poklic.
RYBÍ VÁRKA – je vývar z kořenové zeleniny, divoké koření, ocet.
POSTUP PŘI VAŘENÍ:
a) V CELKU – menší rybu očistíme, přivážeme za hlavu a ocas k vložce rybí vaničky. Vložíme do nádoby s vlažnou rybí várkou a vaříme pomalým táhnutím tzv. pošírováním 20 až 30 minut podle velikosti a druhu ryby. Zkoušku provedeme napíchnutím v nejvyšším bodě kovovou jehlou (kolem páteře). Kdybychom rybu vložily do vroucí várky popraskala vy ji kůže a zhroutila by se.
b) Porce ryby vkládáme do vřelé rybí várky a vaříme pošírováním 10 až 15 minut
PŘI VAŘENÍ LOSOSÍHO MASA NEPOUŽÍVÁME OCET!!!!!!!!!!!!!

VAŘENÁ RYBA NA MODRO:
- rybu nestahujeme z kůže jen seškrabeme šupiny
- nesmýváme sliz
- rybu přelijeme vroucím octem
- vložíme do rybí várky a vaříme do měkka
- působením octa a slizu dojde k vytváření namodralého nádechu
VAŘENÁ RYBA NA ČERNO:
- je porce vařené ryby, která je přelitá tmavou omáčkou z hrozinkami, mandlemi a povydlami.
VHODNÉ PŘÍLOHY A DOPLŇKY:
K vařené rybě podáváme vařený brambor sypaný pažitkou nebo petrželkou, na maso položíme plátek másla a měsíček citrónu. Doplňujeme zeleninovou oblohou nebo salátem.

Žádné komentáře:

Okomentovat