Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

DUŠENÉ HOVĚZÍ POKRMY KRÁJENÉ NA KOSTIČKY

Na tyto úpravy používáme méně kvalitní maso nebo ořez nebo maso nízké – bok, pupek, slabina. Maso krájíme na malé kostky, na 1 porci asi 6 kostek.

CHARAKTERISTIKA:
• je to maso krájené na malé kostky, které dusíme na příslušném základě do poloměka
• poloměkké maso se základem vyrestujeme vodu zaprášíme hladkou moukou, orestujeme zalijeme vodou nebo vývarem a spolu s masem převařujeme – dusíme do měka
• některé úpravy doplňujeme zeleninou (kapustou, mrkví, hráškem) zeleninu nakrájenou přidáme k masu ke konci dušení po zahuštění

HOVĚZÍ MASO NA PEPŘI:
maso: hovězí přední nebo ořez
základ: cibulový
zahuštění: zaprášením
- maso nakrájíme na kostičky a osolíme
- opečeme na cibulovém základu zasypeme pepřem a zalijeme vodou
- dusíme do měka, zahustíme zaprášení a pak dochutíme

HOVĚZÍ MASO DUŠENÉ NA ZELENINĚ – NA MRKVI:
maso: přední
základ:
zahuštění: zásmažka
koření: pepř, sůl, muškátový květe
jemníme:
Maso nakrájíme vložíme do nádoby zalijeme vroucí vodou a přidáme půlku tuku osolíme, opepříme a dusíme do poloměka přidáme očištěnou mrkev. Zahustíme zásmažkou přidáme muškátový květ a dusíme do měka. Dochutíme cukrem.

HOVĚZÍ V KAPUSTĚ:
maso: přední
základ: cibulový
zahuštění: zaprášením
koření:
jemníme:
Osolíme a opepříme maso opečeme na cibulovém základě zalijeme vodou a dusíme do měka. Maso vyjmeme šťávu vydusíme zaprášíme hladkou moukou, provaříme. Kapustu očistíme, zbavíme košťálu a nakrájíme na větší kousky a spaříme pak přidáme k téměř měkkému masu a sál dusíme. Nakonec přidáme česnek + rozškvařenou slaninu.

NÁMOŘNICKÉ MASO:
maso: hovězí ořez
základ: cibulový
zahuštění: zaprášením
koření:
jemníme:
- maso nakrájíme na široké nudle, osolíme, opepříme
- opečeme ze všech stran na cibulovém základě, zalijeme a dusíme
- když je maso poloměkké tak vydusíme vodu zaprášíme moukou a zalijeme vodou
- přidáme víno a dusíme do měka
- na konec na tvrdo uvařená vejce nakrájíme na plátky a zdobíme každou porci.

HOVĚZÍ TOKAŇ:
maso: přední nebo ořez
základ: cibulový
zahuštění: zaprášením
jemníme:
- maso nakrájíme na menší kostky
- na 2/3 tuku osmahneme maso a cibuli, osolíme opepříme a zalijeme vodou.
- Když je maso poloměkké vydusíme šťávu, zaprášíme, zalijeme vodou a dusíme do měka
- Paprikové lusky vyčistíme nakrájíme na nudličky a s rajčatovým protlakem osmahneme na zbytku tuku
- Pak směs přidáme k masu a dochutíme a provaříme

Žádné komentáře:

Okomentovat