Vhodné maso na guláše je hovězí kliška nebo hovězí maso přední
KRÁJENÍ: na větší kostky na 1 porci 3 – 4 kousky
OCHUCENÍ: sůl, pepř, paprika, kmín, česnek, ke konci přidáme majoránku
VHODNÉ PŘÍLOHY: houskový knedlík, rýže, těstoviny, chleba a pečivo
ZPŮSOB ZAHUŠTĚNÍ:
1. zaprášením hladkou moukou (lze použít i nastrouhaný chléb)
2. zaprášením a zjemněním smetanou
3. guláše nezahušťujeme doplňujeme zeleninou, bramborem
ROZDĚLENÍ GULÁŠU PODLE ZPŮSOBU ZAHUŠTĚNÍ:
HOVĚZÍ GULÁŠ:
- na tmavém cibulovém základě osmahneme nakrájené osolené maso
- přidáme papriku + rajčatový protlak + kmín
- krátce orestujeme a podlijeme vodou
- při přípravě většího množství guláše maso opečeme zvlášť na tuku a spojíme ze základem
- během dušení sesbíráváme glanc
- který přidáme do guláše až po zahuštění
- měké maso vyjmeme, vydušením zahustíme zaprášením, dochutíme, přidáme majoránku a česnek
- při větším množství guláše skladujeme maso zvlášť mimo šťávu.
VÍDEŇSKÝ GULÁŠ:
- na 1 kg masa 600 dkg cibule, dusíme bez česneku s octem. Postup stejný jako u Hovězího guláše.
ZNOJEMSKÝ GULÁŠ:
- hovězí guláš do kterého přidáme na nudličky nakrájené na másle orestované kyselé okurky.
MEXICKÝ GULÁŠ:
- maso orestujeme na cibuli + rajčatový protlak
- dusíme do měka, zahustíme zaprášením + hrášek
- podání: doprostřed talíře dáme upravenou hráškovou rýži a kolem ni nalijeme guláš a sypeme sýrem.
GULÁŠE ZJEMŇOVANÉ SMETANOU
KAROLOVARSKÝ GULÁŠ:
- jako hovězí bez koření jen ze solí do hotové šťávy přidáme smetanu, vhodná příloha máslové noky
GULÁŠE NEZAHUŠŤOVÉ
MAĎARSKÝ GULÁŠ:
- Jako hovězí
- K poloměkkému masu přidáme papriky, rajčata a sirové brambory a vše dodusíme do měka.
Žádné komentáře:
Okomentovat