Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

ÚPRAVA HOVĚZÍCH VNITŘNOSTÍ

DRUHY, PŘEDBĚŽNÁ ÚPRAVA:
1. srdce:
- tuhý sval, vhodný na vaření a dušení
- rozkrájíme odstraníme cévy a rádně propláchneme
2. ledvinky:
- rozkrájíme, vyjmeme močovody a pořádně propláchneme
- namočíme do vody spaříme (zbavujeme je pachu po moči)
- používáme na zadělávání pokrmu nebo dušené pokrmy
3. dršťky:
- je to část hovězího žaludku
- rozkrájíme na menší části, několika násobně zblanšírujeme
- nakrájíme na nudličky
- používáme na zadělávání nebo dušené pokrmy
4. mozek:
- použití jen zřídka
- spařit, odblanit, vykostit
- použití – na smažení, mozeček s vejci
5. játra:
- na povrchu hladká, tmavě, hnědá, lesklá
- játra namočíme do studené vody, tím z nich vyplavujeme krev a škodlivé látky
- používáme na MInutky
6. jazyk:
- uzený nebo syrový
- uvařit, oloupat
- použití v teplé i studené kuchyni
7. vemínko:
- uvařit nakrájet
- použití na smažení
8. býčí žlázy:
- rozkrájet, odblanit
- zblanšírovat
- na minutkové úpravy
9. slezina:
- použití na zesilování vývaru, pozor je SLADKÁ
- používá se k výrobě masných výrobků
10. plíce:
- omyjeme, uvaříme, nakrájíme
- používáme na zadělávané pokrmy

HOVĚZÍ SRDCE NA SMETANĚ:
základ: světlý zeleninový
úprava: dušení
koření: divoké kořeni, sůl, citrón plátek
doplňky:
zahuštění: zásmažkou
jemníme: smetana + hořčice
- na světlém zeleninovém základě osmahneme srdce přidáme divoké koření + sůl + plátek citrónu, zalijeme vodou a dusíme do měka
- srdce vyjmeme zahustíme zásmažkou a vaříme přidáme hořčici a smetanu
- omáčku přisladíme, dochutíme octem + solí

HOVĚZÍ SRDCE NA SLANINĚ:
základ: cibulový
úprava: dušení
koření: sůl, pepř, slanina
zahuštění: zaprášením
jemníme:
- srdce protkneme slaninou
- opečeme na cibulovém základě
- srdce vyjmeme, zahustíme zaprášením, přidáme sůl + pepř, dochutíme provaříme a přidáme seškvařenou slaninu

HOVĚZÍ LEDVINKY NA CIBULCE:
základ: cibulový
úprava: dušení
koření: kmín , sůl, pepř, slanina
zahuštění: zaprášením
jemníme:
- ledvinky osmahneme na cibulovém základě, přidáme kmín, sůl, pepř,
- zalijeme vodou a dusíme, zahustíme zaprášením, dochutíme a přidáme rozškvařenou slaninu

ZADĚLÁVANÉ DRŠŤKY:
základ: cibulový
úprava: zadělávání
koření: sůl, pepř, česnek, majoránka, citrón, pažitka
zahuštění: zaprášením
jemníme: mlékem
- dršťky uvaříme, nakrájíme osmahneme na základě zahustíme zalijeme vývarem a mlékem přidáme česnek, pepř, majoránku, přidáme kůru a šťávu citrónu

HOVĚZÍ JÁTRA NA SLANINĚ:
základ: cibulový
úprava: pečení
koření: sůl, slanina, rajčatový protlak
zahuštění:
jemníme:
- opečeme na cibulovém základě, přidáme sůl, slaninu, rajčatový protlak a opékáme.

HOVĚZÍ VEMÍNKO:
základ:
úprava: smažení
koření: sůl
- meká vemínka nakrájíme na plátky, osolíme, obalíme a usmažíme

HOVĚZÍ JÁTR APO TYROLSKU:
Játra nakrájíme na plátky
základ: zeleninový
úprava: dušení
koření: hořčice, citrón
zahuštění: zásmažkou
jemníme: smetanou
Do hotové omáčky přidáme rozpuštěnou slaninu

Žádné komentáře:

Okomentovat