Hovězí, telecí, vepřové maso viz předchozí otázky;
SKOPOVÉ MASO
CHARAKTERISTIKA:
- je to maso beraní a ovcí, nejjakostnější jsou kusy staré 1 – 2 roky
- barva masa je sitě růžová a ž červená, závisí na stáří
- maso má osobitý pach
- u starších kusů je vyšší obsah tuku – loje
- maso má vysokou biologickou hodnotu, obsahuje až 30x více železa než maso ostatních druhů
ZÁSADY PŘI PODÁVANÍ:
- maso obsahuje lůj, který po vychladnutí tuhne a je velmi nechutný
- pokrmy proto podáváme dostatečně horké a vždy na předehřátém talíři nebo v timbálech
OSOBITÝ PACH:
- překrýváme výrazným kořením pokrmů česnek, majoránka, paprika, pepř, kari, chilli
ROZDĚLENÍ MASA A POUŽITÍ JEDNOTLIVÝCH ČÁSTÍ:
1. ZADNÍ: hřbet –vykostěný na minutky, hřbet v celku na pečení a dušení
kýta – minutky, pečení a dušení
2. PŘEDNÍ:
plec – pečení dušení
hrudí – dušení vaření
krk – dušení, vaření
bok – dušení, vaření
Žádné komentáře:
Okomentovat