Na přípravu hlavních bezmasých pokrmů používáme široký sortiment potravin, jako jsou zelenina, luštěniny, obiloviny, těstoviny, houby, vejce, brambory, výrobky ze soji. Tyto pokrmy jsou chutné, sytící, biologicky hodnotné, lehce stravitelné a levné.
Zeleninové pokrmy:: zeleninu připravujeme vařením, dušením, smažením, zapékáním nebo pečením.
Smažené zeleninové pokrmy: smažený celer, květák, baklažán, cuketa, rajče
Další druhy zeleninových pokrmů: květák zapečený s vejci, lečo s vejci, plněné zelí, plněná cuketa nebo tykev, plněný baklažán, plněný paprikový lusk, plněná cibule
Konzervovaná zelenina a její tepelná úprava:
Kromě čerstvé zeleniny používáme i konzervovanou, především v jarních a zimních měsících, podle způsobu konzervace rozdělujeme zeleninu na zmrazenou, sterilovanou, sušenou, solenou, tekutou ( šťávy ) a kvašenou.
Pokrmy z rýže: zeleninové rizoto, rizoto se žampiony, rizoto z husích drůbků, srbské rizoto, rýžový nákyp s jablky, rýžová kaše
Pokrmy z těstovin: zapečené flíčky s uzeným masem, nudlový nákyp s tvarohem, makarony po pražsku, knedlíky s vejci, italské ravioli, sibiřské pelmeně
Pokrmy z luštěnin: čočka se sázeným vejcem, fazole nakyselo, hrachová kaše s osmaženou cibulí, šoulet
Pokrmy z brambor: brambory na maďarský způsob ( s rajčaty a zakysanou smetanou ), brambory po milánsku ( s houbami , zapékané ), plněné bramborové knedlíky se špenátem, škvarky nebo masem, brambory zapečené se sýrem, , francouzské brambory
Pokrmy z hub: hříbky nebo žampiony s vejci, smažené žampiony nebo hřiby, plněné žampiony, zapékané žampiony, lanýže
Konzervování hub: sušení, nakládání hub do octa
Žádné komentáře:
Okomentovat