• Minimálně pro 8 osob
• Sociálně-společenského významu se této formě dostalo ve Francii v období Velké revoluce
• Tabule má bohatou dekoraci
• Zasedací pořádek
• Společenské usazení hostů včele s hostitelem a čestným hostem
• Uspořádání tabule, včetně moderního pojetí u kulatých stolů
• Menu, pevně stanovené pořadí konzumovaných pokrmů, kterým odpovídá uspořádání příborů a sklenic
• Možnost výběru techniky obsluhy
• Použití talířového, anglického nebo francouzského způsobu
5. TABLE D´ HOTEL
• Historie začala v období Francouzské revoluce v čase hladomoru, s cílem nic neztratit z francouzské elegance
• Užívá se v době snídaní, obědů a večeří
• Jinou slavnostní formou je Bufet
6. BUFET
• Historie uvádí opět období Francouzské revoluce, kdy při jednáních v malých přestávkách se nabízelo občerstvení formou bufet. Tedy mimo sál „hors“ a mimo práci „oeuvere“. Dnes užívaný termín „hors d oeuvere“ je původně malé občerstvení o přestávce.
• Velký studený bufetový stůl je spojován s rokem 1802, kdy došlo k přerušení napoleonských válek
7
• Společenská setkání mají varianty
1. RAUT se společenským programem
2. RECEPCE spojována s diplomatickou praxí
3. GARDEN PARTY
4. COCTAIL PARTY
• Svůj původ má v americkém zámoří
• Pořádá se obvykle mezi 18-20 hodinou
• Trvá nejdéle 2 hodiny
• Pohoštění se konzumuje většinou vstoje
7. POZVÁNÍ NA ČÍŠI VÍNA
8. POZVÁNÍ NA ČAJ
Žádné komentáře:
Okomentovat